EP: Švajčiarsko diskriminuje nové členské krajiny vrátane SR

TA3, SITA
24.5.2012 15:59

V najnovšom uznesení sa na tom zhodli poslanci Európskeho parlamentu, ktorí reagovali na sprísnenie švajčiarskych kvót na pobyt pre obyvateľov nových členských štátov EÚ.

EP: Švajčiarsko diskriminuje nové členské krajiny vrátane SR
SITA

Európsky parlament vo štvrtok na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu vyzval Švajčiarsko, aby zrušilo sprísnené kvóty na udeľovanie povolení na pobyt pre občanov nových členských štátov Európskej únie vrátane Slovenska. Podľa europoslancov sú totiž diskriminačné a nad týmto opatrením preto vyjadrili "hlboké poľutovanie". Za uznesenie hlasovalo 486 členov EP, proti bolo len 30.

Postup Švajčiarska ostro skritizovala aj slovenská europoslankyňa Anna Záborská. "Narodila som sa v Zürichu... a vždy som mala Švajčiarsko vo veľkej úcte. Ale trvám na tom, že občania Slovenska sú občanmi Európskej únie rovnako ako občania Veľkej Británie, alebo Francúzska," vyhlásila členka frakcie ľudovcov.

Švajčiarska vláda rozhodla o zavedení nižších kvót na povolenia na pobyt pre obyvateľov ôsmich krajín Európskej únie vrátane Slovenska ešte v apríli. Brusel na tento krok okamžite zareagoval a aj ústami vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonovej ho odsúdil ako neopodstatnený. Opatrenie sa týka SR, Českej republiky, Poľska, Maďarska, všetkých troch pobaltských krajín a Slovinska. Pobúrená je aj Vyšehradská skupina, ktorá to považuje za diskrimináciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok