Magnetom ostravskej Zlatej tretry bude Usain Bolt

TA3, TASR
24.5.2012 13:25

Jamajský šprintér Usain Bolt sa chystá na svoju tohtoročnú európsku premiéru, ktorú si odkrúti na tradičnej Zlatej tretre. V Ostrave by chcel obehnúť stovku približne v čase 9,7 s. Svetový rekordér bude vo Vítkoviciach štartovať už po šiesty raz.

Magnetom ostravskej Zlatej tretry bude Usain Bolt
SITA

Mestský štadión Vítkovice sa stane v piatok opäť stredobodom pozornosti celého atletického sveta. Aj keď organizuje 'len' míting seriálu IAAF World Challenge, účasťou pripomína, ba možno aj prevyšuje Diamantovú ligu. Organizátori vsadili na osvedčené hviezdy, vo viacerých prípadoch na ich vernosť a oni sa odvďačujú výkonmi, aké Zlatú tretru neustále živia.

Zlatá tretra by si v 51. ročníku opäť zaslúžila prívlastok Boltova tretra. Šiesty štart jamajského šprintéra je príkladom osobitného vzťahu. Na vítkovickom mítingu by sa mohol zreteľne študovať Boltov progres a cesta obrovského talentu až na absolútne výslnie trojnásobného olympijského víťaza. Aj v piatok budú na stovke visieť oči preplneného štadióna najmä na Boltovi, ktorý sa nechal počuť, že dosiahne čas, na aký sa len tak ľahko nezabudne. Prísľub je ukrytý vo vete - chcem bežať najrýchlejší čas v sezóne - a keďže má na konte 9,82, tak si v súčasnej forme trúfa na mimoriadne kvetnatý májový výkon.

Nielen Boltom bude 'tretra' živená a kyprená. Ak počasie dovolí, pretože práve jeho vrtochy spôsobovali v minulosti organizátorom často hlboké vrásky, na oddych nebude čas. Boltova stovka príde na rad o 19.35. Jamajský namydlený blesk pobeží v Európe túto sezónu prvýkrát. "Očakávam výborný čas a aj teplo, ktoré by mi k nemu dopomohlo. Na Ostravu si spomínam vždy aj cez zlé počasie, v ktorom sa tiesnili skvelí diváci."

Bolt pôsobí v Ostrave už od pondelka a pobyt si užíval ako sa na neho patrí, oddychom, relaxom, tréningami i propagačnými akciami typu Čokoládovej tretry určenej pre najmenší dorast od troch do 11 rokov. Na stovke by ho mali pohnať vpred Brit Chambers, Američan Patton, Collins a aj nové tretry od Pumy.

Príťažlivosť mítingu postavili organizátori najmä na súbojoch dvojičiek V ženskom oštepe Ruska Abakumovová - Češka Špotáková, na osemstovke Keňanka Jelimová versus Juhoafričanka Semenyová. V mužských disicplínach zaujme aj duel Američanov Dixa a Spearmona so snahou o čas pod 20 sekúnd a možno aj pod rekord mítingu Bolta (19,83).

V mužskom oštepe sa zídu viacerí, trojica lídrov na predchádzajúcich šampionátoch Nór Thorkildsen, Nemec De Zordo a Fín Pitkämäki, vo vrhu guľov podobne, s Američanom Armstrongom. Nemcom Storlom i Poliakom Majewským. Nezabudlo sa ani na domácu českú atletiku a v scenári s ďalšími diváckymi lákadlami. Holuša proti Keňanovi Rotichovi, Britovi Osagiemu či Poliakovi Kszczotovi na 800 m,  Rosolová proti Američanke Richardsovej-Rossovej na 400 m, na prekážkovej štvrtke Hejnová - Američanka Demusová, osobitnú príchuť bude mať mužská štvrtka s Američanom Merrittem a hendikepovaným Juhoafričanom Pistoriusom. Niektoré disicplíny by si zasa mali privlastniť jednotlivci, na 200 m Jamajčanka Campbellová-Brownová, na 100 m prek. Američanka Jonesová, 3000 m Keňan Isiah Koech, v skoku o žrdi Francúz Lavillenie.

V hlavnom piatkovom od 18.15 bude mať zastúpenie aj slovenská atletika v podobe šiestich atlétov. Na 800 m sa predstaví Lucia Klocová, na 400 m prekážok Lucia Slaničková, na mužskej polke Jozef Repčík a Jozef Pelikán, na 110 m prek. Viliam Papšo a Matúš Janeček. Spolu s oboma kladivármi súťažiacimi v predprograme deň predtým Martinou Hrašnovou a Liborom Charfreitagom vystúpil ich počet na osem.

Prehľad disciplín (hlavný blok 18.15 - 20.50)

muži: 100 m, 200 m, 400 m (Gyulaiov memoriál), 800 m, 3000 m (Zátopkov memoriál), 110 m prek., skok o žrdi, vrh guľou, hod oštepom, hod kladivom (štvrtok), 4x100 m
ženy: 200 m (Slaninov memoriál), 400 m, 800 m, 100 m prek., 400 m prek., hod oštepom, hod kladivom (Trofej (Skolimowskej - štvrtok)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok