Drahšie jedlo i ubytovanie. Za dovolenku v Česku si priplatíte

TA3 TASR
19.8.2018 17:46

Stále viac Čechov trávi časť dovolenky vo svojej krajine. Len počas 1. polroka 2018 sa podľa údajov Českého štatistického úradu počet domácich turistov zvýšil o takmer 400.000 na 4,6 milióna. Rastúci záujem turistov sa však odráža aj v náraste cien ubytovania a ďalších služieb v turistickom priemysle. Informoval o tom portál idnes.cz.

Drahšie jedlo i ubytovanie. Za dovolenku v Česku si priplatíte
SITA/AP

Drahšia káva i ubytovanie

V niektorých regiónoch tak stojí šálka kávy až 65 korún (2,53 eura), čo je cena zodpovedajúca turistickému centru Prahy. V hlavnom meste podľa štatistík Asociácie hotelov a reštaurácií medziročne vzrástla priemerná cena hotelovej izby o viac ako 50 Kč za noc. Jedno prenocovanie vyjde v štvorhviezdičkovom hoteli na 1860 Kč. Celkovo vzrástli v júli ceny rekreácií v ČR o 3,1 %. Zdraženie ale podľa analytika spoločnosti Deloitte Václava Franče neodráža obvyklé cenové výkyvy, teda stúpanie cien počas letnej alebo, naopak, zimnej turistickej sezóny.

Služby pre turistov v Česku totiž vzrástli aj v medziročnom porovnaní, čo je vidno aj na základných položkách spotrebného koša pre meranie inflácie. Len v rozmedzí dvoch rokov sa zvýšili priemerné ceny napríklad piva o štyri koruny. Kým pred štyrmi rokmi zaznamenali prevádzkovatelia ubytovacích zariadení 7,5 milióna domácich zákazníkov za rok, vlani ich podľa údajov ČSÚ bolo 9,8 milióna. Pre tento rok centrála cestovného ruchu predpovedá, že doma strávi dovolenku o 10 % viac ľudí ako vlani.

"Česi sú počas roka zvyknutí ísť na jednu, maximálne dve väčšie dovolenky a potom rad kratších víkendových pobytov aj mimo hlavnej sezóny," uviedla vedúca oddelenia marketingového výskumu agentúry CzechTourism Soňa Machová. Pre väčšinu domácich dovoleniek si vyberajú obdobie letných prázdnin. V tom čase ich počet v ubytovacích zariadeniach prevyšuje zahraničných návštevníkov.

Súčasné podmienky ovplyvnilo zahraničie

"V júli a v doterajšej časti augusta sa v tuzemsku ubytovalo okolo 2,8 milióna Čechov a naproti tomu len 2,2 milióna zahraničných turistov," dodala Machová. Záujem českých turistov o domáce pobyty sa začal zvyšovať v roku 2015. Vtedy prechodne klesol počet ľudí odchádzajúcich na dovolenku do zahraničia pre obavy o bezpečnosť, napríklad v Egypte. Výraznejšie zvýšenie cien štatistici zaznamenali okrem štvorhviezdičkových hotelov aj v lacnejších typoch ubytovania.

Spolu s cenami ubytovania však rastú aj ceny v reštauráciách. Pri tejto kategórii prišlo najvýraznejšie zdraženie medzi rokmi 2016 a 2017, počas tohto roka sa už rast cien spomalil. Uvedené zdraženie sa odrazilo vo zvýšení tržieb reštaurácií v roku 2017, hoci vtedy tradične fajčiarskym podnikom ubudla zhruba desatina návštevníkov. Do konečného účtu za dovolenku v Česku sa premietajú aj ceny vstupeniek na hrady a ďalšie pamiatky. Tie čiastočne zdraželi v súvislosti so zmenou výpočtu cien Národného pamiatkového úradu v roku 2017.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok