Známe turistické destinácie opäť zasiahlo zemetrasenie

TA3 TASR
19.8.2018 12:46

Masívne otrasy o sile 8,2 zaznamenali seizmológovia neďaleko súostrovia Fidži a Tonga. Ohnisko otrasov sa ale nachádzalo hlboko pod povrchom Zeme, a preto nemali záchvevy žiadny účinok. Slabšie otrasy ale pocítili na indonézskom ostrove Lombok, kde sa ľudia sotva spamätali z ničivého zemetrasenia, ktoré krajinu zasiahlo začiatkom mesiaca.

V oblasti Ohnivého kruhu

Zemetrasenie s predbežnou magnitúdou 8,2 zaznamenali v blízkosti ostrova Fidži, nastalo v nedeľu 01.20 h SELČ v hĺbke 570 kilometrov. Epicentrum sa nachádzalo na východ od mesta Levuka, ktoré leží na východnom pobreží fidžijského ostrova Ovalau. Škody, či obete zemetrasenia zatiaľ neboli hlásené.

Tichomorské centrum pre varovania pred cunami nevydalo príslušné výstrahy, keďže epicentrum sa nachádzalo v príliš veľkej hĺbke. Fidži leží v oblasti tzv. Ohnivého kruhu v Tichom oceáne, v ktorej sa vyskytuje približne 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi.

Otrasy cítili aj na okolitých ostrovoch

Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,5 v nedeľu opäť postihlo aj indonézsky ostrov Lombok. Turistami obľúbený ostrov sa stále spamätáva zo zemetrasenia zo začiatku augusta, ktoré si vyžiadalo stovky obetí na životoch.

Epicentrum najnovšieho zemetrasenia bolo v hĺbke 32 kilometrov v oblasti Východný Lombok, ktorá bola najviac postihnutá otrasmi z 5. augusta, uviedla indonézska Meteorologická, klimatologická a geofyzikálna agentúra BMKG. Najnovšie otrasy, ktoré postihli Lombok o 04.10 h SELČ, cítili aj na okolitých indonézskych ostrovoch Bali a Sumbawa.

Stovky obetí

Americká geologická služba USGS stanovila magnitúdu zemetrasenia na 6,3. Miestne úrady v nedeľu nevydali varovanie pred vlnou cunami. Neboli bezprostredne známe ani informácie o prípadných obetiach, zranených či škodách.

Zemetrasenie s magnitúdou 7 na ostrove Lombok z 5. augusta si vyžiadalo najmenej 460 obetí. Rovnako ako Fidži, aj Indonéziu často sužujú zemetrasenia vzhľadom na to, že sa tiež nachádza na tzv. Ohnivom kruhu. V decembri 2004 silné zemetrasenie s magnitúdou 9,1 pri indonézskom ostrove Sumatra vyvolalo vlnu cunami, ktorá vo vyše desiatke krajín juhovýchodnej Ázie zabila 230.000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok