Zomrel Kofi Annan, významný diplomat a nositeľ Nobelovej ceny

TA3 TASR SITA
18.8.2018 11:55

Bývalý generálny tajomník Organizácie Spojených národov, ghanský diplomat Kofi Annan, zomrel v sobotu vo veku 80 rokov. Informovala o tom spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na zdroje OSN a medzinárodných diplomatov.

Bol pozitívnou hnacou silou

Annan pôsobil vo funkcii generálneho tajomníka OSN v rokoch 1997-2006. Za svoje humanitárne aktivity získal v roku 2001 Nobelovu cenu mieru. Neskôr pôsobil na poste osobitného vyslanca svetovej organizácie pre Sýriu a stál na čele úsilia nájsť mierové riešenie sýrskeho konfliktu. "Dnes trúchlime nad stratou veľkého muža, vodcu a vizionára," uviedla na sociálnej sieti Twitter Medzinárodná organizácia pre migráciu. Kofi Annan bol ženatý a mal tri deti.

Bývalý generálny tajomník OSN Kofi Annan, ktorý zomrel v sobotu ráno vo Švajčiarsku, bol po celý svoj profesionálny život "pozitívnou hnacou silou". Vyhlásil to jeho nástupca, súčasný generálny tajomník OSN António Guterres. "S hlbokým zármutkom som prijal správu o jeho úmrtí. V mnohých ohľadoch, Kofi Annan bol Organizáciou Spojených národov a ona bola ním. Vyrástol v radoch tejto organizácie, aby ju neskôr voviedol do nového tisícročia, a to s dôstojnosťou a odhodlaním, aké nemajú páru," vyhlásil v sobotu Guterres.

Lajčákov vzor i mentor

Bývalý generálny tajomník Organizácie Spojených národov Kofi Annan, ktorý v sobotu zomrel vo veku 80 rokov, bol jedným z najuznávanejších diplomatov sveta, výnimočným štátnikom a vizionárskym zástancom multilateralizmu. Vyhlásil to predseda 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN Miroslav Lajčák, ktorého správa o Annanovom úmrtí "hlboko zarmútila". Informoval o tom Lajčákov hovorca Brenden Varma.

Zosnulý držiteľ Nobelovej ceny mieru bol podľa súčasného šéfa VZ OSN človekom "pevne veriacim v dialóg a hlboko oddaným obrane mieru, rozvoja a ľudských práv". "Svoj život zasvätil tomu, aby urobil tento svet lepším, pokojnejším a spravodlivejším miestom pre všetkých ľudí. V mnohom je symbolom zdieľaných hodnôt Organizácie Spojených národov," vyjadril sa Lajčák.

Annana podľa vlastných slov "podobne ako mnohí iní" považoval za svoj "vzor a mentora". Pripomenul, že s niekdajším generálnym tajomníkom OSN úzko spolupracoval počas svojho pôsobenia po boku osobitných vyslancov OSN pre Balkán Eduarda Kukana a Carla Bildta. "Dodnes obdivujem jeho múdre a vytrvalé vodcovstvo, bystrosť a charizmu," uviedol. Lajčák vyjadril úprimnú sústrasť Annanovej rodine a priateľom, ale aj obyvateľom jeho domovskej Ghany a celej Afriky. "Nechajme sa naďalej inšpirovať jeho celoživotným príkladom," uzavrel predseda 72. zasadnutia VZ OSN.

Spomína na neho množstvo osobností

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že Kofi Annan bol pre ňu inšpiráciou a jeho hlas bude v súčasnom svete chýbať. "Kofi Annan bol pre mňa a mnohých ďalších inšpiráciou, svojimi myšlienkami, presvedčivosťou a - v neposlednom rade - svojou charizmou," povedala. Annan podľa Merkelovej prispel k formovaniu OSN "tak, ako málokto pred ním a vedel, ako šíriť entuziazmus, predovšetkým medzi mladými ľuďmi". "V súčasnosti, keď je potreba hľadať riešenia globálnych problémov urgentnejšia ako kedykoľvek predtým, nám bude jeho hlas veľmi chýbať," povedala nemecká kancelárka.

Bývalý americký prezident Barack Obama v reakcii na úmrtie Kofiho Annana uviedol, že "len málokto stelesňoval misiu Spojených národov tak, ako on"."Jeho vzťah k spoločenstvu národov bol vždy ovplyvnený vedomím spoločného údelu celého ľudstva," dodal Obama. Obamov nástupca v Bielom dome Donald Trump sa zatiaľ k Annanovmu úmrtiu nevyjadril.

Vyjadrili sa Putin, Mayová i Juncker

"Úprimne som obdivoval jeho múdrosť a odvahu, ako aj schopnosť robiť rozvážne rozhodnutia, a to dokonca aj v ťažkých a kritických chvíľach. Rusi naňho budú vždy spomínať," reagoval na úmrtie Annana ruský prezident Vladimir Putin. Podľa britskej premiérky Theresy Mayovej Annan "veľkou mierou prispel k tomu, že svet, ktorý opúšťa, je lepším miestom ako svet, do ktorého sa narodil".

"Bol mojím dobrým priateľom, naposledy sme sa videli len pred niekoľkými týždňami," uviedol bývalý britský premiér Tony Blair. Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker uviedol, že smúti za svojím starým priateľom, ktorý bol preňho vzorom. Najväčší hold môžeme Kofimu Annanovi vzdať tým, že budeme pokračovať v jeho odkaze a budeme udržiavať nažive jeho ducha. Nikdy to nebolo dôležitejšie ako v dnešnom svete," povedal Juncker.

"Nikdy nezabudneme na jeho pokojné, no rezolútne postoje, a ani na jeho silu v boji," vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron. Podľa šéfa iránskej diplomacie Muhammada Džaváda Zarífa bol Annan "skvostným svetovým lídrom a neoblomným bojovníkom za mier, spravodlivosť a právny štát". "Odpočívaj v pokoji, môj drahý starý priateľ," povedal Zaríf. Podľa generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga by si "nikto nemal mýliť Annanovu prívetivosť so slabosťou". "OSN a celý svet stratili jedného zo svojich velikánov," poznamenal šéf NATO.

Kofi Atta Annan sa narodil 8. apríla 1938 vo vtedajšej britskej kolónii Ghana. Od roku 1962 zastával Annan v OSN mnohé významné pozície, poslednou bola funkcia námestníka generálneho tajomníka OSN pre mierové operácie. Jeho prioritou vo funkcii bola revitalizácia organizácie pomocou komplexných reforiem - programov posilnenia tradičnej práce OSN v oblastiach vývoja a udržiavania medzinárodného mieru a bezpečnosti, posilnenia ochrany ľudských práv, právneho štátu a rovnosti, ako aj tolerancie a ľudskej dôstojnosti zachytených v Charte OSN. Kofi Annan chcel oživiť dôveru verejnosti v OSN prijatím nových partnerov. Za prácu v prospech lepšie organizovaného a mierového sveta získal 10. decembra 2001 Nobelovu cenu za mier.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok