Figeľ pozýva Lipšica k zodpovednosti, o jeho zámeroch nevie

TASR
24.5.2012 11:59

Predseda KDH Ján Figeľ pozýva všetkých v KDH k zodpovednosti, vrátane podpredsedu hnutia Daniela Lipšica. Vyhlásil to dnes pred novinármi s tým, že nové informácie o Lipšicových zámeroch zatiaľ nemá.

Figeľ pozýva Lipšica k zodpovednosti, o jeho zámeroch nevie
SITA

"Ja ho nieže budem prehovárať, ja všetkých pozývam k zodpovednosti. Keď som prichádzal po rokoch pôsobenia v zahraničí, tak som prichádzal s odhodlanosťou otvoriť hnutie, aby mohli prísť noví mladí ľudia alebo riešenia. Hnutiu to pomohlo, toto chcem presadzovať aj naďalej," odvetil Figeľ na otázku, či bude Lipšica prehovárať, aby upustil od zámeru opustiť stranu. Podľa jeho slov sa situáciou v KDH bude zaoberať predsedníctvo strany. Najbližšie je naplánované na pondelok.

Lipšic ešte 9. mája dával na pravú mieru tvrdenia, podľa ktorých expremiérke Ivete Radičovej ponúkal miesto v novej politickej strane. Ako uviedol, o novom subjekte reč nebola, s bývalou političkou hovorili o vízii ponuky stredopravým voličom, ktorí sú sklamaní a frustrovaní. Lipšic to vyhlásil s tým, že na vízii pracuje a chce ju predstaviť koncom mája. Či ju bude presadzovať prostredníctvom KDH, alebo iným spôsobom, nespresnil.

O ponuke pre Radičovú od Lipšica informoval denník Sme. Malo ísť údajne o ponuku na členstvo v novej politickej strane, o ktorej vraj Lipšic uvažuje. Podľa poslanca to bolo v novinách posunuté. Na svojej vízii podľa Lipšica pracuje aj Radičová a keď budú mať veci hotové, stretnú sa a povedia si, ako ďalej.

V utorok 22. mája Hospodárske noviny priniesli informáciu, že trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka volali do novej pravicovej strany, ktorú má pripravovať Lipšic. Rybníček pre HN potvrdil, že jasnú odpoveď Lipšicovi ešte nedal. "Rozhovor s Danielom Lipšicom ma ešte len čaká," povedal. Zároveň dodal, že má informácie o novom projekte, a naznačil, že sa na ňom zatiaľ zúčastňovať nebude. "V najbližšom období o vstupe do veľkej politiky neuvažujem. Chcem sa venovať mestu Trenčín a primátorskej pozícii," uistil.

Lipšic povedal, že o budúcnosti pravice sa bavil s viacerými politikmi aj nestraníkmi. Sám odmieta hovoriť o novej strane, iba o vízii pre pravicových voličov. Lipšic postup konzultuje aj s vysokopostavenými politikmi z iných strán. Potvrdil, že sa stretol napríklad s exministrom kultúry Danielom Krajcerom zo SaS. Podpredseda SaS Juraj Miškov tiež pripustil, že debatuje o spoločnom postupe pravice, uviedli HN.

Vláda chce údajne spraviť na ÚVO capa záhradníkom

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie by podľa predsedu KDH Jána Figeľa nemal byť zástupcom subjektov, ktoré sa na obstarávaniach zúčastňujú. "Ponúknuť kontrolu nad obstarávaním tým, ktorí obstarávajú, teda predstaviteľom štátnej správy, alebo samosprávy, alebo tým, ktorí sa zúčastňujú na obstarávaniach ako súťažiaci, je vyrábaním konfliktu záujmov. Je poverovaním capa, aby bol záhradníkom," komentoval nomináciu Zity Táborskej Figeľ.

Dodal, že o šéfovi ÚVO definitívne rozhodne parlament na schôdzi, ktorá sa začne 20. júna, takže premiér nebol v časovej tiesni a mohol nechať priestor na ďalšie rokovania medzi KDH, zamestnávateľmi a ZMOS-om. "Máme takmer mesiac, aby celý tento proces bol zvládnutý, ak bol mienený úprimne," dodal Figeľ. Zároveň upozornil, že význam verejných obstarávaní rastie.

"Za prvej vlády Roberta Fica bolo čo väčšie verejné obstarávanie, to škandál. Nechcem hodnotiť osobu, ktorú si vybrali, ale iba odbornosť nestačí. Veľmi dôležitá je aj etika. Spätosť s tendrami, ktoré priniesli na Slovensku dokázateľne predražené investície, nie je dobrým východiskom," dodal Figeľ s tým, že na tieto témy chce v júni diskutovať na parlamentnej pôde. "Máme tu iba vládu jednej strany, alebo holding finančných skupín, ktoré cez rozhodnutia vládnych a štátnych orgánov realizujú svoje záujmy?," opýtal sa Figeľ.

Dodal, že vláda Ivety Radičovej akceptovala na poste predsedu ÚVO nominanta Smeru-SD Romana Šipoša. "Fungoval, až kým neodstúpil. Pri návrhu na pána Jána Valka boli výhrady, ktoré boli tlmočené navrhovateľovi a ten sa už rozhodol ďalší návrh nepodať," reagoval na otázku, či bola bývalá vláda ochotná ponechať post predsedu ÚVO opozícii. "To nebolo o tom, že by sme odmietli definitívne, ale došlo k sporu pri osobe," dodal.

Figeľ už 23. mája vyhlásil, že KDH rokovalo so zamestnávateľmi, Republikovou úniou zamestnávateľov, Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení, ktorí nevyslovili výhrady voči nominantom jeho strany. "Naopak, šéf Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Dvonč, člen vládnej strany Smer-SD, požiadal o týždenný odklad, na základe čoho to premiér Fico zobral do "vlastných rúk"," dodal predseda KDH.

"Robert Fico využil časť vedenia ZMOSu na teatrálne gesto, že ÚVO patrí opozícii. Celý čas však robil všetko pre to, aby nielen vláda bola jednofarebná, ale aj kontrolné orgány. Je to len ďalší falošný predvolebný sľub, ktorý krátko po voľbách zmietol zo stola," zdôraznil 23. mája Figeľ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok