Zatvorili bojový tábor pre deti. Rusi cvičili malých Srbov

TA3 SITA TASR
17.8.2018 15:43

Srbská polícia zatvorila detský letný tábor, v ktorom inštruktori z Ruska a Srbska cvičili deti v streľbe, boji s nožom a ďalších bojových technikách. Ako informoval srbský minister vnútra Nebojša Stefanovič, všetky deti aj všetkých inštruktorov policajti z tábora odviedli a poslali domov.

Zatvorili bojový tábor pre deti. Rusi cvičili malých Srbov
SITA/AP (ilu foto)

Na tábore, ktorý sa konal v pohorí Zlatibor na juhozápade Srbska, sa zúčastňovali deti, z ktorých niektoré mali len dvanásť rokov. Tábor pod názvom Vlastenecká mládež organizovali podľa srbskej polície príslušníci ruských a srbských krajne pravicových organizácií a dôvodom jeho zatvorenie zo strany polície boli podľa jej oficiálneho vyjadrenia "informácie o možnom zneužívaní detí".

Oficiálnym účelom tábora, ktorému dominovali ruské a srbské vlajky, bolo podľa organizátorov zoznámiť deti s rôznymi technikami sebaobrany, pravidlami prvej pomoci a tiež priblížiť im ducha tradičného rusko-srbského priateľstva. "Keď vidíme deti vo vojenských uniformách, keď vidíme tie vojenské cvičenia, ktorým sa podrobujú, je jasné, že nejde o skautov, ale o ideologickú indoktrináciu," uviedla Isidora Stakičová z Belehradského centra pre bezpečnostnú politiku.

Srbsko, ktoré chce oficiálne vstúpiť do Európskej únie, je pod silným tlakom ruskej propagandy, aby opustilo svoj prozápadný kurz, uvádza AP a pripomína, že Srbsko zostáva jediným ruským spojencom na Balkáne a odmieta sa pripojiť k západným sankciám proti Kremľu za jeho úlohu v bojoch na východe Ukrajiny. Srbsko tiež rozvíja úzke vojenské vzťahy s Moskvou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok