Čaplovič: Budúcnosť je v spoločných základných školách

TASR
24.5.2012 11:00

Minister školstva Dušan Čaplovič vidí budúcnosť ZŠ v spoločných zariadeniach podobne, ako je to vo Fínsku. V severskej krajine chodia žiaci vo veku od 7 do 16 rokov na rovnaký typ všeobecnej základnej školy. Iba deti s vážnym mentálnym postihnutím navštevujú špeciálne školy.

Čaplovič: Budúcnosť je v spoločných základných školách
SITA

Čaplovič chce, aby aj slovenské ZŠ boli plne integrované a neprichádzalo k selekcii. "Aby neboli vyberaní najlepší žiaci do 8-ročných gymnázií a neboli odtiaľ vytláčaní mladí ľudia, ktorí pochádzajú z horšieho sociálneho prostredia," reagoval pred novinármi na Výročnú správu Amnesty International za rok 2011.

V nej poukazuje organizácia na to, že sa v SR naďalej porušujú práva na vzdelanie rómskych detí. Vláda podľa nich ani minulý rok nepodnikla žiadne kroky na odstránenie segregovaného vzdelávania rómskych detí. Buď sú zaraďované do čisto segregovaných tried či škôl, alebo sú umiestňované do špeciálnych tried pre deti s mentálnym postihnutím, aj keď ním netrpia. Z výskumu Rómskeho vzdelávacieho fondu vyplýva, že až 85 percent žiakov v špeciálnych triedach pre deti s mentálnym postihnutím je rómskych. V špeciálnych školách na celom Slovensku je to 65 percent detí.

Na otázku, či sa budú rušiť špeciálne školy, Čaplovič odpovedal, že sú zatiaľ jasne zadefinované v zákone o výchove a vzdelávaní. "Budem prihliadať na to, aká je ich kvalita a kde sa to zneužíva," avizoval s tým, že sa zrejme bude uvažovať aj o znížení ich počtu. "Ale zatiaľ som o tom nerozhodol, lebo čakám stanovisko expertov," dodal šéf rezortu školstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok