Vydajú známku so slávnou fotografiou muža, ktorý čelil okupantom

TA3 SITA
16.8.2018 13:59

Poštovú známku s motívom známej fotografie Ladislava Bielika pri príležitosti 50. výročia augusta 1968 vydá Slovenská pošta na deň výročia, 21. augusta. Známka vychádza v emisnom rade Umenie pod názvom „Ladislav Bielik – Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom“. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej pošty Martina Macková.

Vydajú známku so slávnou fotografiou muža, ktorý čelil okupantom
SITA/Ján Slovák

Vydajú aj obálku prvého dňa

"Fotoreportér Ladislav Bielik v rozhodujúcom okamihu pohotovo stlačil spúšť. Tak vznikla ikonická fotografia, ktorá je dodnes najvýraznejším symbolom odporu občanov proti invázii armád Varšavskej zmluvy do Československej socialistickej republiky a bola predlohou pre novú poštovú známku. Motív fotografie tvorí trojuholník medzi protestujúcim Emilom Gallom, delom tanku pripraveným vystreliť, a Univerzitou Komenského v pozadí. Poštová známka vychádza vo forme hárčeka - ten zobrazuje celú Bielikovu fotografiu, na poštovej známke je vyobrazená len jej centrálna časť. Známka má nominálnu hodnotu 1,80 eura a vychádza v náklade 60-tisíc kusov," informuje tlačová správa.

Súčasne s poštovou známkou vydajú aj obálku prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 21. 8. 2018 a domicilom mesta Bratislava. Motívom prítlače FDC obálky je protestujúci Dominik Tatarka, tiež na základe predlohy dobovej fotografie Ladislava Bielika z augusta 1968. Motívom FDC pečiatky je fotoaparát L. Bielika značky Canon.

Oslovili známych tvorcov

Na spracovanie návrhov poštovej známky Slovenská pošta oslovila známych tvorcov - autorom grafického dizajnu hárčeka poštovej známky je akademický maliar Vladislav Rostoka a výtvarné návrhy FDC a FDC pečiatky ako aj rytinu hárčeka poštovej známky a FDC spracoval akademický maliar Rudolf Cigánik.

Známku vytlačila Tiskárna Hradištko v spolupráci s Poštovní tiskárnou cenin Praha. Slávnostné uvedenie pamätných diel k 50. výročiu odporu proti okupácii, vrátane prezentácie novoemitovanej poštovej známky, sa bude konať 21. augusta 2018 v priestoroch Univerzity Komenského v Bratislave od 10:45.

Spomienky na vpád

V noci z 20. na 21. augusta 1968 vtrhli vojská Varšavskej zmluvy, s výnimkou Rumunska, do Československej socialistickej republiky. Jednotky Poľska, Maďarska, Bulharska a Nemeckej demokratickej republiky sa neskôr stiahli, no Zväz sovietskych socialistických republík rozmiestnil svoje vojská na území ČSSR. Sovietske vojská sa stiahli až v roku 1991. Okupácia si vyžiadala desiatky mŕtvych a stovky zranených.

Československá vláda zaznamenala v septembri 1968 od 21. augusta do 3. septembra 72 mŕtvych, napokon ich priznala 90. Počty zranených sa líšili. Vojská za sebou nechali zničené cesty a rozstrieľané fasády domov. Podľa odhadov vtedajšieho ministerstva financií bola výška priamych škôd 1,4 miliardy vtedajších korún. Neskôr boli škody odhadnuté na 4,48 miliardy korún, nepriame škody však boli oveľa vyššie. V súvislosti s pozvaním sovietskych vojsk do krajiny sa pred súdom ocitli viacerí predstavitelia komunistického režimu, nikto však nebol potrestaný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok