V Nitre otvorili Agrokomplex, premiér zhodnotil tohtoročnú žatvu

TA3 SITA
16.8.2018 11:43

Na výstavisku v Nitre vo štvrtok otvorili 45. ročník výstavy Agrokomplex. Na podujatí zameranom na poľnohospodárstvo, potraviny, rastlinstvo, živočíšstvo a ochranu životného prostredia sa predstavuje 650 vystavovateľov z 12 krajín.

Dúfajú v rekordnú návštevnosť

„Veríme, že aj tento rok prekonáme 100-tisícovú návštevnosť,“ povedal na otvorení výstavy riaditeľ štátneho podniku agrokomplex Národné výstavisko Branislav Borsuk. Súčasťou podujatia je aj 13. ročník Národnej výstavy hospodárskych zvierat a dve novinky - Festival národných špecialít a výstava Enviro.

Výstavy obsadili plochu 55 726 metrov štvorcových, ďalších 30 hektárov zaberá Slovenské poľnohospodárske múzeum, kde sa koná sprievodný program. Tohtoroční vystavovatelia sú zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Rakúska, Nemecka, Ruska, Ukrajiny, Číny, Holandska, Švajčiarska a Fínska. Agrokomplex potrvá do nedele 19. augusta.

Odhady úrody sú optimistické

Predseda vlády SR Peter Pellegrini na otvorení výstavy hodnotil tohtoročnú žatvu. Ako uviedol, ani v tomto roku nemôžu poľnohospodári hovoriť o priaznivom vývoji počasia, avšak odhady úrody v porovnaní s vlaňajškom sú mierne optimistické. U husto siatych obilnín sa očakáva úroda vyššiu o viac ako 170-tisíc ton. Pokles úrody odborníci odhadujú len u ovsa a jačmeňa. V porovnaní s rokom 2017 sa očakáva o 208-tisíc ton viac pšenice.

„Aj napriek tomu, že Slovensko ešte stále nie je potravinovo sebestačné, výsledky tohtoročnej žatvy a prognózy u ďalších plodín potvrdzujú, že stále existujú komodity ako napríklad pšenica, jačmeň a kukurica, ktoré nielenže pokryjú domácu spotrebu, ale ju dokonca môžu prevýšiť a vôbec by sme ich na naše územie nemuseli dovážať,“ povedal premiér.

Téma klimatických zmien

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabiela Matečná sa dotkla témy klimatických zmien a plánovaných investícií v tomto smere. Ako uviedla, farmári počítajú škody, ktoré im vznikli v dôsledku tohtoročného sucha, v desiatkach miliónov eur. Slovensku sa nevyhli ani záplavy. „Júlové záplavy v Tatrách spôsobili miliónové škody nielen v prírodnej rezervácii, ale aj na majetku ľudí, úhrn zrážok siahal na historické rekordy,“ poukázala Matečná.

Zmena klímy sa výrazne dotýka poľnohospodárov. Na juhu Slovenska sa už dajú dopestovať figy, kiwi či mandle, na Liptove a Orave už pestujú kukuricu. Poľnohospodári budú musieť oveľa viac investovať do zavlažovacích systémov, odvodňovacích kanálov, čerpacích staníc alebo vodných nádrží.

Významné investície

Agrorezort im chce podať pomocnú ruku. „Z programu rozvoja vidieka sme vyčlenili 22 mil. eur, ktoré sú určené na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu závlahových systémov. V auguste tohto roku sme ohlásili podporné opatrenie vo výške 50 mil. eur, ktorého cieľom bude zvýšiť podiel slovenských výrobkov na pultoch,“ uviedla Matečná.

Budúci rok pripravuje rezort podľa jej slov ďalšiu významnú investíciu pre poľnohospodárov vo výške 70 mil. až 100 mil. eur. Tieto peniaze budú pochádzať „buď zo štátneho rozpočtu, resp. zo zavedenia osobitného odvodu obchodných reťazcov“. Určené budú hlavne na vytvorenie rizikového a marketingového fondu, podporu slovenských potravín so značkou kvality SK a na budovanie závlahových systémov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok