Z vraždy mafiánskeho bossa Čongiho obvinili Karola Mella

TASR
24.5.2012 09:12

Z vraždy bratislavského bossa skupiny sýkorovcov Petra Čongrádyho alias Čongiho, ktorého zastrelili 9. septembra 2004 pred pizzeriou v bratislavskej Petržalke, je obvinených päť osôb, ktoré sú považované za silných mužov slovenského podsvetia, vrátane Karolla Mella, ktorý je už po druhý raz na úteku.

Z vraždy mafiánskeho bossa Čongiho obvinili Karola Mella
SITA

Atentát na Čongiho bola posledná vražda šéfa starej gardy podsvetia. Policajti vyšetrovanie prípadu v roku 2007 prerušili, lebo sa im nepodarilo nájsť vraha. Hovorkyňa Generálnej prokuratúry Vladimíra Gedrová v stredu potvrdila, že v prípade je obvinených päť osôb a prípad dozoruje prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Televízia JOJ v stredu v hlavných správach uviedla iniciály obvinených.

Podľa zdroja z justičného prostredia ide o známe mená zo slovenského podsvetia. Obvinení sú Viliam Mišenka, Karol Mello, Ľuboš Ferus, Roland Zdichavský a Štefan Borko. Na Čongiho likvidácii sa podieľali aj ďalšie osoby, ktorých totožnosť polícia zatiaľ nepozná. Podľa zdrojov TASR by malo dnes, či v najbližších dňoch, v tejto kauze prebehnúť výsluch obvinených osôb, ktoré nie su na úteku.

Mišenka a Mello sú na úteku. Zdichavský sedí vo väzbe pre iné obvinenie (pre trestný čin vydierania) a Ferusa zrejme, podľa dnešného portálu čas.sk policajti pred pár dňami opäť zadržali. Či dolapili aj Borka nie je známe.

Zdroj Nového Času tvrdí, že policajti pracujú s verziou, že Mišenka a Ferus zabezpečili peniaze na nákup zbraní a áut. Suma bola naozaj vysoká. Išlo o niekoľko miliónov korún. Strelcami bol Mello a Borko. Ako bolo známe už pár dní po vražde, podľa polície si strelci na Čongiho počkali v dodávke zaparkovanej neďaleko pizzerie. Výstrely zo samopalu zazneli, keď nastupoval do pancierového mercedesu. Zomrel na mieste, jeho kamarát bol zranený. Strelcov zaznamenali aj kamery. Hodinu po vražde privolali hasičov k požiaru pri obchvate smerom z Petržalky do Mlynskej doliny. Po zahasení dodávky s ukradnutými českými evidenčnými číslami kriminalisti našli dva samopaly a dve pištole.

Karol Mello čelí  obvineniu z objednávky vraždy. Pri vyčíňaní jeho kumpánov v decembri 2004 v Moste pri Bratislave zomreli chlapec a žena, pôvodne bol však útok namierený na expolicajta Juraja Gála, chlapcovho otca. Polícia sa podozrivým dostala na stopu na jar 2006. Prípad rieši Okresný súd Bratislava 1 na lavici obžalovaných je aj východoslovenský boss Branislav Adamčo. Mello bol na úteku od novembra 2006. Spolu s ním utekala aj jeho partnerka, herečka Zuzana Marošová so synom Ivanom Olegom. Píše ďalej čas.sk

Zadržali ho 28. októbra 2010 v poľskom Krakove. V dome, kde žil s partnerkou a synom, kriminalisti zaistili niekoľko mobilných telefónov a viaceré doklady totožnosti. Tamojšie justičné orgány ho na piaty raz vydali na trestné stíhanie na Slovensko. Do Bratislavy ho previezli v apríli a sudca ho posadil do väzby. Bratislavský krajský súd 19. mája 2011 Mella pustil pre procesné chyby nižšieho súdu na slobodu.

Vyšetrovateľ obvinil Mella aj z vraždy, Jozefa Gudábu, ktorá sa stala v marci 2003. Podľa polície sa na skutku podieľal aj spomínaný Viliam Mišenka a na mieste činu bol aj jeho synovec Jozef Mišenka . Mello je na úteku a súd na neho vydal zatykač. Neskôr Mella obvinili ešte z ďalšej vraždy z roku 1996.

Mišenka je Mellov komplic, aj je obvinený z vraždy už spomínaného Gudábu aj z vraždy svojho synovca Jozefa Mišenku, ktorá sa stala vlani v júli, a aj z vraždy podnikateľa Jána Krišku, ktorého zavraždili na jeseň 2001 v Sládkovičove. Mišenka je na úteku a je na neho vydaný zatykač. Na mafiánskych zoznamoch, ktoré vlani na jeseň unikli z polície je v skupine sýkorovcov. Kto je Ľuboš Ferus?

Ľuboš Ferus patril k starej garde. V 90-tych rokoch sa pohyboval v blízkosti bosa bratislavského podsvetia Miroslava Sýkoru. Toho zavraždili v roku 1997.  Ferusove meno sa skloňovalo v súvislosti s krádežou peňazí z VÚB v Nitre v januári 1996.  Zmizla historicky najvyššia suma - 173 mil. slovenských korún. Prípad nie je na súde dodnes ukončený. Ferus vypovedal aj v kauze vraždy Róberta Remiáša, ktorý zomrel pri výbuchu nálože v jeho aute v apríli 1996. Remiáš bol spojkou s bývalým príslušníkom SIS Oskarom Fegyveresom - korunným svedkom zavlečenia syna exprezidenta Michala Kováča do Rakúska. Bratislavský krajský súd Ferusa v januári 2009 oslobodil spod obžaloby kvôli podvodom s diaľničnými známkami z roku 2001. Ferus, ktorý po obvinení v roku 2002 strávil niekoľko mesiacov vo vyšetrovacej väzbe, od začiatku tvrdil, že s prípadom nemal nič spoločné. Polícia však vtedy u neho pri domovej prehliadke známky našla. Podnikateľ sa bránil, vraj nevedel o tom, že pochádzajú od podvodníka. Píše ďalej čas.sk

V novembri 2008 mu neznámy útočník rozstrieľal jeho garáž v Nitre a poškodil aj dve jeho luxusné autá. V januári 2012 ho zadržali policajti a obvinili ho z podielnictva, sudca ho posadil do väzby. Na slobodu sa dostal v apríli. V mafiánskych zoznamoch, ktoré nedávno unikli z polície, je v skupine piťovcov.

Roland Zdichavský bol v minulosti obžalovaný v kauze vydierania a ublíženia na zdraví bývalej účtovníčky vo firme podnikateľa Ladislava Reháka. Súd ho oslobodil. Policajti ho zadržali ešte v januári a obvinili z vydierania a sedí vo väzbe. Jeho meno figuruje na mafiánskych zoznamoch v skupine sýkorovci. Pripomína dnes čas.sk. Hovorkyňa Generálnej prokuratúry Vladimíra Gedrová v stredu 23. mája potvrdila, že obvinených je päť osôb. Osoby sú obvinené zo závažných trestných činov - založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a trestného činu vraždy. Prípad dozoruje prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry. "K vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony nebude prokuratúra poskytovať v súčasnosti viac informácií," dodala hovorkyňa GP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok