Kežmarský artikulárny kostol privíta slovenskú opernú špičku

TA3 Opera Slovakia
15.8.2018 15:25

Genius loci milánskej La Scaly ožije v tomto roku pod Tatrami v nedeľu 19. augusta 2018 o 17. hod., kedy exkluzívny interiér Dreveného evanjelického artikulárneho kostola v Kežmarku – národnej kultúrnej pamiatky zapísanej v UNESCO, opäť rozozvučia príbehy o láske a zrade počas piateho ročníka benefičného koncertu Operné gala v Kežmarku. Záštitu nad koncertom prevzala svetoznáma operná diva Edita Gruberová.

Kežmarský artikulárny kostol privíta slovenskú opernú špičku
Opera Slovakia

Účinkujúci Operného gala 2018

V Kežmarku sa na piatom ročníku koncertu predstavia renomovaní slovenskí umelci úspešne etablovaní na medzinárodných operných scénach. Barytonista Richard Šveda, rodák zo Svidníka, je v súčasnosti sólistom Deutsche oper am Rhein v Düsseldorfe. Na zahraničných javiskách často znie aj mezzosoprán rodáčky z Matejoviec pri Poprade Zuzany Šveda.

Štafetu mladých talentov tento rok prevezme sopranistka Slávka Zámečníková, pôvodom z Bánoviec nad Bebravou, študentka Hochschule für Musik Hanns Eisler v Berlíne a členka Operného štúdia v Berlínskej Staatsoper Unter den Linden pod vedením svetoznámeho dirigenta a klaviristu Daniela Barenboima. Slávka Zámečníková je laureátkou viacerých medzinárodných súťaží a víťazkou obnovenej speváckej súťaže M. Schneidera-Trnavského v Trnave v roku 2017.

Neodmysliteľnou ingredienciou operného a piesňového menu koncertu bude klavírny sprievod korepetítorky Opery Štátneho divadla v Košiciach Júlie Grejtákovej, ktorá je zároveň hlavnou korepetítorkou a dramaturgičkou Opera Slovakia.

Toto unikátne podujatie otvárajúce brány do krajiny zázrakov a čara sveta opery, ktoré spája ušľachtilé umenie so silnými ľudskými príbehmi, je symbiózou zrelého majstrovstva renomovaných slovenských operných sólistov a sviežeho umenia mladých talentov – hviezd zajtrajška.

Program

Repertoár galakoncertu ponúkne lahôdky velikánov svetovej opernej literatúry od Saint-Saënsa, Wagnera, Pucciniho, Mozarta, Offenbacha, Charpentiera, Masseneta, Bizeta či Gounoda. Súčasťou budú aj piesne slovenských skladateľov, ktorých výročia si v tomto roku pripomíname – B. Urbanca, M. Schneidera-Trnavského a E. Suchoňa.

Benefičný charakter koncertu

Na koncerte sa budú snúbiť tóny majstrov svetovej opery a slovenskej piesňovej tvorby s hlbokým posolstvom ľudskosti. Výťažok z koncertu venuje tento rok producent koncertu Opera Slovakia, o.z. v spolupráci s Nadáciou TA3 a jej správcu pána Petra Káčera na kúpeľnú liečbu pre ťažko zdravotne postihnutú Vierku (22) z Tvarožnej pri Kežmarku, ktorej už v jej prvom roku života diagnostikovali Infantilnú spinálnu svalovú atrofiu I. typu (Werdnigova-Hoffmanova). Kriví sa jej chrbtica, atrofujú svaly a nikdy nebude chodiť.

Veľmi jej pomáha kúpeľná liečba, ktorú jej zdravotná poisťovňa preplácala len do dovŕšenia osemnástich rokov. Po dosiahnutí prahu dospelosti už zdravotná poisťovňa odmietla Vierke kúpeľnú liečbu preplácať a teraz ak ju chce absolvovať, musí si náklady na ňu uhradiť sama. Liečba je finančne náročná a keďže stojí vyše 3.000 €, sama si ju nemôže dovoliť. Preto jej jeden terapeutický pobyt v kúpeľoch pomôžu zabezpečiť operní umelci, ktorí vystúpia bez nároku na honorár.

operne-gala-v-kezmarku-1_7f000001-256a-7f38.jpg

O koncerte

Operné gala v Kežmarku sa koná pravidelne od roku 2014 v letnom období pri príležitosti spustenia prevádzky spravodajsko-publicistického internetového časopisu www.operaslovakia.sk. Koncert sa profiluje nielen ako spoločenská udalosť mesta, s participáciou rôznych organizácií či jednotlivcov, ale aj ako udalosť regiónu so zámerom povýšiť ho na každoročne očakávanú celoslovenskú jedinečnú opernú benefičnú udalosť roka.

Postupne si získava svojich skalných fanúšikov z celého Slovenska i zahraničia, ktorých spolu s benefíciou láka možnosť vidieť a počuť naživo výnimočné slovenské umelecké osobnosti svetovej aj domácej opernej scény v malebnom podtatranskom regióne. Producentom je Opera Slovakia, o.z., ktorého hlavným cieľom je popularizácia operného umenia.

Koncert si udržuje vysokú latku prostredníctvom účinkovania tých najkvalitnejších slovenských umelcov. Na koncerte od roku 2014 doposiaľ účinkovali viacerí naši renomovaní umelci medzinárodnej opernej scény ako aj výrazné mladé talenty, z ktorých sa viacerí etablovali na medzinárodnej scéne. Z nich spomenieme napríklad Borisa Prýgla momentálne účinkujúceho v Mníchove či Petra Kellnera, ktorý sa stal čerstvým stálym členom Viedenskej Štátnej opery.

banner_7f000001-269c-7fc9.jpg

Galéria účinkujúcich na Opernom gala v Kežmarku:

Jana Kurucová, mezzosoprán (2014), Jaroslav Dvorský, tenor (2014), Emília Csémy, soprán (2014), Marianna Hochelová, soprán (2014), Judita Andelová, mezzosoprán (2014), Martin Kovács, barytón (2014), Matej Rendoš, detský soprán (2014), Štefan Kocán, bas (2015), Patricia Janečková, soprán (2015), Peter Kellner, bas (2015), Titusz Tóbisz, tenor (2015), Mária Porubčinová, soprán (2016), Peter Berger, tenor (2016), Pavol Kubáň, barytón (2016), Jolana Fogašová, soprán (2017), Dušan Šimo, tenor (2017), Boris Prýgl, basbarytón (2017), Júlia Grejtáková, klavír (2014, 2015, 2016, 2017).

Ročník 2018

Richard Šveda (barytón), Zuzana Šveda (mezzosoprán), Slávka Zámečníková (soprán), Júlia Grejtáková (klavír).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok