Do metra nainštalujú skenery, ktoré zistia, či sú pasažieri ozbrojení

TA3 TASR
15.8.2018 07:00

Metro v kalifornskom Los Angeles sa stane prvým systémom hromadnej dopravy v USA, kde nainštalujú telové skenery. Tie budú zisťovať, či nemajú pasažieri pri sebe zbrane a výbušniny. V utorok o tom informovali predstavitelia mesta.

Do metra nainštalujú skenery, ktoré zistia, či sú pasažieri ozbrojení
SITA/AP

Nasnímajú až 2000 ľudí za hodinu

Prenosné skenery rozmiestnia v nasledujúcich mesiacoch. Celotelové snímky pasažierov budú vznikať tak, že cestujúcich prechádzajúcich stanicou nespomalia. Prístroje zachytia kovové aj nekovové predmety na tele osoby a zistia aj podozrivé predmety vzdialené deväť metrov. Dokážu nasnímať vyše 2000 pasažierov za hodinu, uviedla v správe tlačová agentúra AP.

"Dopravné systémy v našej krajine sú vystavené neustálym hrozbám. Našou prácou je zaistiť bezpečnosť v dopravných systémoch, aby sa pod naším dohľadom nestal teroristický čin," vyhlásil David Pekoske z Úradu pre bezpečnosť dopravy. Pekoske a ďalší predstavitelia predviedli v utorok nové prístroje, ktoré kúpili od spoločnosti Thruvision sídliacej v Spojenom kráľovstve.

Proces vraj bude dobrovoľný

"Zameriavame sa predovšetkým na zbrane, ktoré majú schopnosť zapríčiniť incident s veľkým počtom obetí," vyhlásil Alex Wiggins z dopravného podniku mesta Los Angeles. "Budeme hľadať vesty s výbušninami, útočné pušky," dodal. Na staniciach metra budú rozmiestnené značky upozorňujúce cestujúcich, že sú snímaní celotelovými skenermi.

Tento proces skenovania je dobrovoľný, ale ak sa zákazník rozhodne, že sa nedá snímať, nebude môcť použiť metro, varoval Wiggins. Vlani v decembri bangladéšsky prisťahovalec odpálil v chodbe metra neďaleko námestia Times Square v New Yorku amatérsky vyrobenú rúrovú bombu, pripevnenú k vlastnej hrudi, a spôsobil si zranenia, poukázala v správe na incident agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok