Počet obetí v Janove stúpa, vláda viní prevádzkovateľa mosta

TA3 TASR SITA
15.8.2018 06:26

Záchranári vytiahli spod trosiek spadnutej časti diaľničného mosta v talianskom Janove ďalšie telá. Počet mŕtvych tak stúpol na 42. Zranených je 16 ľudí a stav 12 z nich je kritický, oznámili v stredu regionálne úrady, na ktoré sa odvoláva agentúra DPA.

Z mosta spadli desiatky áut

Pohotovostné zložky podľa oznámenia naďalej intenzívne pracujú na mieste tragédie, kde strávili aj celú noc - v nádeji, že v troskách nájdu ďalšie živé osoby. Tri spomedzi obetí na životoch zatiaľ nie sú identifikované. Okrem dospelých prišli o život aj tri neplnoleté osoby vo veku 8, 12 a 13 rokov. V utorok sa krátko pred poludním zrútila 100-metrová časť Morandiho mosta starého 51 rokov, napísala ANSA.

Z výšky 45 metrov spadlo okolo 30 až 35 osobných áut a niekoľko nákladných vozidiel, ktoré sa nachádzali na nadjazde známom medzi Janovčanmi ako Brooklynský most práve vtedy, keď sa jeho časť zrútila do koryta rieky, na železničné koľaje a niekoľko veľkoskladov. Morandiho most je kľúčovým premostením na diaľnici medzi Milánom a Janovom a na diaľnici spájajúcej Janov s francúzskou hranicou. A obvykle na ňom vládla hustá premávka, pripomenula agentúra DPA.

Niektoré obete identifikovali

Pri zrútení časti mosta zahynuli dvaja mladí muži z Albánska. Tlačová agentúra AP to uviedla v stredu s odvolaním sa na albánske úrady. Albánske veľvyslanectvo v Ríme identifikovalo tieto obete na Facebooku ako Marjusa Djerriho a Ediho Bokrinu, pričom vyjadrilo sústrasť a ponúklo pomoc ich rodinám. Státisíce Albáncov sa po skončení komunistického režimu vo svojej krajine presťahovali za lepším životom do Talianska, pripomenula v tejto súvislosti AP.

Na zozname ľudí, ktorí neprežili utorňajšie zrútenie diaľničného mosta v Janove, sú aj traja občania Francúzska. Podľa tlačovej agentúry AP to oznámilo v stredu francúzske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré zároveň vyjadrilo sústrasť rodinám týchto obetí. Paríž nezverejnil podrobnosti o ich totožnosti, miestne médiá však uviedli, že išlo o dve mladé ženy a muža z mesta Toulouse. Cez Janov údajne cestovali na hudobný festival. Rezort zahraničných vecí tiež vyhlásil, že zostáva v kontakte s talianskymi úradmi pre prípad, že by sa medzi obeťami nachádzali ďalší Francúzi.

Starnúca infraštruktúra

Minister dopravy Danilo Toninelli v stredu pripísal zodpovednosť za pád mosta súkromnej spoločnosti, ktorá prevádzkuje veľkú časť diaľničnej siete v Taliansku a ktorej manažment by podľa neho mal odstúpiť. "V prvom rade by mal rezignovať manažment Autostrade per l'Italia," napísal Toninelli na Facebooku s tým, že tejto firme by mali odobrať licenciu na prevádzku diaľnic, pričom bude čeliť pokutám do možnej výšky 150 miliónov eur.

Katastrofa zamerala pozornosť verejnosti na starnúcu taliansku infraštruktúru, predovšetkým na jej betónové mosty a viadukty postavené počas povojnového rozmachu v 50. a 60. rokoch 20. storočia. Toninelli už predtým vyhlásil, že ak svoju úlohu zohrala nedbalosť, "ten, čo sa jej dopustil, za to musí zaplatiť". V stredu doplnil, že spoločnosť Autostrade per l'Italia dosahuje "miliardové" zisky, avšak platí len "niekoľko miliónov" na daniach. Okrem toho podľa neho "ani len nerobí potrebnú údržbu mostov a diaľnic" a dopúšťa sa "vážnych nedostatkov".

Svedkovia hlásili, že počuli rachot, keď časť 45 metrov vysokého mosta v hustom lejaku padala, práve v čase hustej poludňajšej premávky. Väčšina Talianov opúšťala mestá a smerovala na pláže a do hôr, keďže v stredu je v krajine veľký sviatok, vysvetlila agentúra AP. Jedna neidentifikovaná žena, ktorá stála v okolí pod mostom, povedala pre štátnu televíziu RAI, že most sa zosypal, akoby bol z múky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok