Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rotujúci tepelný štít môže znížiť cenu budúcich vesmírnych lodí

Rotujúci tepelný štít môže znížiť cenu budúcich vesmírnych lodí
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vesmírne lode, ktoré majú pristáť na planéte s atmosférou musia byť vybavené tepelným štítom, no ich výroba je konštrukčne náročná a samozrejme tým pádom aj finančne nákladná. No so zaujímavým riešením prišiel študent doktorandského štúdia na univerzite v Manchesteri, ktorý vyvíja jednoduchý, ľahký a lacný tepelný štít.

Počas klesania vesmírnej lode cez atmosféru planéty dochádza k rýchlemu treniu vzduchu v spodnej časti plavidla, čo vedie k vzniku tepla. V tomto prípade pomáhajú tepelné štíty, ktoré teplo rozptýlia a chránia samotnú vesmírnu loď pred poškodením. Navyše tepelný štít svojou trochou prispieva k spomaleniu zostupu lode tým, že vytvára aerodynamický odpor. Dnešné tepelné štíty sú také, ktoré sa v prípade potreby nafúknu alebo sú mechanicky rozmiestnené na plášti vesmírnej lode.

Nový prototyp od Rui Wua, študenta doktorandského štúdia na univerzite v Manchesteri, je však v tomto smere odlišný. Tento tepelný štít je vyrobený z ohybného, silného a žiaruvzdorného materiálu, ktorý sa dá zložiť, keď sa nepoužíva. No ak štít deteguje náraz vzduchu, počas prechodu vesmírnej lode atmosférou planéty, rozvinie sa a automaticky sa začne otáčať okolo svojej osi.

Ako sa tepelný štít točí, odstredivá sila spôsobí, že jeho boky podobajúce sa sukni rozvinú okolo a stuhnú v pevnej polohe. To vytvorí ťah, ktorý je potrebný na spomalenie zostupu vesmírnej lode a zároveň poskytne veľkú ochrannú plochu pre rozptýlenie tepla vzniknutého trením vzduchu. Pre aplikáciu tohto typu tepelného štítu nie je nutné použiť žiadne dodatočné strojové zariadenia, ako je tomu v prípade iných štítov.

Prototyp tepelného štítu je podľa vyjadrenia autora „ľahký a dostatočne flexibilný aj pre použitie na menších družiciach.“ Výskum vesmíru by tak mohol byť jednoduchší a lacnejší, pričom by tento tepelný štít mohol znížiť náklady spojené s množstvom spálených palív pri klesaní atmosférou planéty.

Prototyp rotujúceho tepelného štítu je vyrobený z ohybného, silného a žiaruvzdorného materiálu, ktorý sa dá zložiť, keď sa nepoužíva.