Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová elektronická umelá koža je ešte citlivejšia ako ľudská

Nová elektronická umelá koža je ešte citlivejšia ako ľudská
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Niektorí výskumníci sa už nejaký ten čas zaoberajú aj vývojom flexibilnej elektronickej umelej kože, ktorá by robotom alebo protetickým končatinám poskytla pocit dotyku. Už teraz pritom existuje niekoľko sľubných projektov, no tím vedcov z Texaskej univerzity v Arlingtone prišli s vlastnou umelou kožou, ktorá je dokonca citlivejšia ako tá naša ľudská.

Nová „inteligentná koža“ bola vytvorená pod vedením profesorky elektrického inžinierstva Zeynep Çelik-Butlerovej a obsahuje milióny malých flexibilných senzorov. Tie sú vyrobené z nanorodov oxidu zinočnatého s hrúbkou 0,2 mikrónov (pre porovnanie: ľudský chlp má priemer približne 40 až 50 mikrónov). Každý z týchto senzorov pritom získava energiu z vlastného zdroja a nevyžaduje žiadne externé napájanie.

Celé je to zabalené v elastickej vrstve polyimidu, ktorý je odolný voči chemikáliám a vlhkosti. Výsledkom je pevná, flexibilná a nepremokavá umelá koža extrémne citlivá na dotyk. Keď sa hoci aj minimálne množstvo tlaku aplikuje na vrstvu polyumidu, nanorodové senzory v tejto oblasti detegujú tento tlak tak, že sa začnú ohýbať.

Vďaka tejto technológii je umelá koža mimoriadne citlivá na akékoľvek zmeny povrchov, ktorých sa dotkne, pričom dokáže tiež zistiť aj zmenu teploty. Vyvinutý materiál by sa mohol využiť na robotické ramená s nástrojmi podobnými prstom pre uchopovanie či pre prsty protetických ramien alebo pre ručné senzitívne snímače.

Tím vedcov z Texaskej univerzity v Arligntone vyvinul elektronickú umelú kožu, ktorá obsahuje milióny malých flexibilných senzorov, vďaka ktorým je extrémne citlivá na dotyk.