Grécko je najrizikovejší dlžník na svete

SITA, TA3
12.10.2011 17:06

Grécko zostáva najrizikovejším dlžníkom na svete a jeho bankrot už trhy považujú za takmer istý, uviedla v stredu poradenská spoločnosť CMA DataVision.

Cena päťročných CDS na poistenia záväzkov gréckej vlády v treťom kvartáli vzrástla na 5 156,92 bázického bodu. To znamená pravdepodobnosť bankrotu na úrovni 90,06 percenta. Do desiatky najhorších krajín sa v treťom štvrťroku prepadlo Taliansko a Maďarsko. Najlepšími dlžníkmi na svete sú naopak Nórsko, USA a Švédsko. Slovenská republika si udržala pozíciu relatívne spoľahlivého dlžníka a pravdepodobnosť, že krajina nedokáže splácať svoje záväzky, podľa údajov poradenskej spoločnosti dosahuje 15,8 percenta.

Náklady na poistenie vládnych dlhov rástli v treťom kvartáli vo všetkých častiach sveta, keď ratingové agentúry zhoršili hodnotenie úverovej dôveryhodnosti popredných svetových ekonomík vrátane Spojených štátov, Japonska a Talianska. Spomalenie rastu v sledovanom období zasiahlo Čínu a dlhová kríza v eurozóne mala negatívne dopady aj na krajiny mimo menovej únie, konštatuje CMA DataVision.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok