S USA už nebudú žiadne rokovania, odkázal ajatolláh Washingtonu

TA3 TASR
13.8.2018 22:31

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí zakázal viesť akékoľvek priame rozhovory so Spojenými štátmi, čím odmietol júlovú ponuku amerického prezidenta Donalda Trumpa na rozhovory medzi Washingtonom a Teheránom bez predbežných podmienok.

Výsledok nesprávnych krokov vlády

Ajatolláh zároveň povedal, že Irán nebude viesť s USA vojnu. Problémy jeho krajiny sú podľa neho skôr výsledkom nesprávnych krokov iránskej vlády než dôsledkom obnovených sankcií. Chameneího slová podľa agentúry Reuters ešte viac zvyšujú tlak na iránskeho prezidenta Hasana Rúháního po páde iránskej meny a rozsiahlych protestoch proti vysokým cenám a korupcii.

"Americkí predstavitelia o nás nedávno hovorili nehanebne. Okrem sankcií hovoria aj o vojne a rokovaniach. Svojmu ľudu chcem povedať, že nebude žiadnej vojny ani žiadnych rozhovorov s USA," vyhlásil Chameneí.

Mierniť svoj vplyv na Blízkom východe nebudú

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf ho doplnil, že Irán nebude mierniť svoj vplyv na Blízkom východe, a to napriek vzrastajúcemu tlaku zo strany USA v podobe obnovených sankcií a vyhrážok. Podľa Zarífa Irán nikdy nezamietol politické rokovania - dokonca ani s USA -, ale vždy ich pripravoval vopred s jasnou agendou a s očakávaním jasných výsledkov. "Mali by sme všetko presne preskúmať a racionálne sa rozhodnúť na základe našich národných záujmov," uviedol predtým šéf iránskej diplomacie.

Hoci zvyšní signatári jadrovej dohody - Británia, Francúzsko, Nemecko, Čína a Rusko - prisľúbili, že budú odmietať americké reštrikčné opatrenia voči Teheránu, mnohé zahraničné spoločnosti už medzitým odstúpili od projektov v Iráne v obavách z trestu, ktorý by mohol prísť z Washingtonu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok