Vo Washingtone povedali "nie" nacionalizmu a rasizmu

TA3 TASR
12.8.2018 12:27

Niekoľko desiatok ľudí vyšlo do ulíc Washingtonu, aby sa v nedeľu zúčastnili protestu, pripomínajúceho si prvé výročie pochodu belošských nacionalistov v meste Charlottesville. Oproti očakávaniam šlo o výrazne nižšiu účasť, píše agentúra DPA. Naopak, na ľavicovú protidemonštráciu prišli tisícky ľudí, ktorí skandovali heslá, držali v rukách transparenty a spievali piesne proti prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Bezpečnostné zložky udržali oba pochody oddelené, uviedla agentúra DPA a dodala, že polícia sa na prevenciu násilia pripravovala týždne. Desiatky belošských ultrapravičiarov eskortovali po trase vedúcej okolo Bieleho domu stovky policajtov. Priestory okolo Bieleho domu boli uzavreté barikádami.

Mnohí priaznivci ľavice držali v rukách transparenty s heslami proti Trumpovi, ktorého obviňujú z rozmachu nacionalizmu. Niektoré z hesiel odsudzovali nacizmus, pričom na jednom transparente bolo napísané "belošský rasizmus je terorizmus". Jeden z demonštrantov mal na sebe tričko s nápisom "Trump je rasistická sviňa", informovala agentúra DPA. V dave mali takisto početné zastúpenie v čiernom odetí anarchisti z hnutia Antifa, mnohí z nich si aj zamaskovali tváre.

Prezident Trump sa v hlavnom meste USA cez víkend nenachádzal. V predvečer protestov v sobotu uviedol, že odsudzuje "všetky druhy rasizmu a násilných činov", pričom vyzval na jednotu pred výročím pochodu v meste Charlottesville v štáte Virgínia, ktorý poznačilo krvavé násilie.

Trump si v dňoch po minuloročnom pochode v Charlottesville vyslúžil značnú kritiku za to, že dal na rovnakú úroveň belošských nacionalistov a protidemonštrantov, keď vyhlásil, že "obe strany" sú zodpovedné za vtedajšie násilie. Túto sobotu Trump na Twitteri napísal, že "nepokoje" v Charlottesville viedli "k zbytočnej smrti a rozdeleniu". "Musíme sa spojiť ako krajina. Odsudzujem všetky druhy rasizmu a násilných činov. Mier VŠETKÝM Američanom!"

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok