Sonda Parker odštartovala na dlhoočakávanú misiu k Slnku

TA3 TASR SITA
12.8.2018 09:46

Z kozmodrómu na Myse Canaveral v americkom štáte Florida odštartovala v nedeľu na výskumnú misiu nová sonda Parker Solar Probe, ktorá bude nasledujúcich takmer sedem rokov z doposiaľ nevídanej blízkosti skúmať slnečnú atmosféru. Informoval o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Štart odložili

Nosná raketa Delta-IV Heavy, ktorá sondu "k Slnku" vynesie, odštartovala z floridského kozmodrómu na Myse Canaveral v nedeľu o 03.31 h miestneho času (09.31 h SELČ). Štart sondy bol pôvodne naplánovaný na sobotu, avšak z technických príčin ho o 24 hodín odložili.

Sonda Parker Solar Probe sa najbližšie k "povrchu" Slnka dostane na vzdialenosť 6,12 milióna kilometrov. Doposiaľ sa najbližšie k Slnku dostala v roku 1976 sonda Helios-2, a to na vzdialenosť 43 miliónov kilometrov.

Silný tepelný štít

Až 11,3 centimetra hrubý tepelný štít Parkerovej slnečnej sondy vyrobený z uhlíkových kompozitov bude vystavený teplotám vyšším ako 1300 stupňov Celzia, pričom odolať by mal teplote vyššej ako 1600 stupňov. Sonda sa bude pohybovať rýchlosťou 190 kilometrov za sekundu. Úlohou sondy je získať nové poznatky o slnečnej atmosfére (koróne) a preskúmať mechanizmy slnečného vetra.

Úspešný štart rakety v nedeľu priamo na mieste oslavovali tisícky nadšencov vesmírneho výskumu a bol medzi nimi aj 91-ročný astrofyzik Eugene Parker, ktorého meno slnečná sonda nesie. Podľa agentúry Associated Press je to vôbec prvýkrát, čo NASA pomenovala vesmírne teleso po živej osobnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok