Rumuni protestovali proti korupcii, opozícia chce predčasné voľby

TA3 TASR
12.8.2018 00:37

Obyvateľom Rumunska sa nepáči nízka životná úroveň v krajine, korupcia vo vládnej strane či pokusy vlády oslabiť justíciu. Parlament totiž schválil zmiernenie trestného zákona, čím sa podľa opozície viacerí vládni poslanci vyhnú trestnému stíhaniu. Stúpenci opozície preto žiadajú demisiu vlády a predčasné voľby.

Tisíce nespokojných

Napriek tvrdému zásahu polície proti demonštrácii Rumunov žijúcich v zahraničí, pri ktorom v noci na piatok v Bukurešti utrpelo zranenia 455 ľudí, vyšli v rumunskej metropole aj v sobotu večer do ulíc desaťtisíce ľudí. Opäť žiadali okrem iného okamžitú rezignáciu vlády pod vedením sociálnodemokratickej premiérky Vioricy Dancilaovej a vypísanie nových volieb, informovala agentúra APA.

V Bukurešti sa pred sídlom vlády zhromaždilo približne 50.000 ľudí. Skandovali heslá ako "Odstúpiť", "Prekročili ste červenú čiaru", "Hanba", "My sme ľud", "Preč s mafiánskou vládou", "Ruky preč od súdnictva" či "Nevzdáme sa". Hnev demonštrantov je namierený aj voči šéfovi sociálnych demokratov Liviovi Dragneovi, odsúdenému za korupciu.

Vzhľadom na to, že polícia použila v piatok pri zásahu slzotvorný plyn, veľká časť demonštrantov si priniesla ochranné masky. Policajtov bolo v uliciach Bukurešti ešte viac ako v piatok večer, ale tentoraz voči nim nezasiahli, uviedla APA. Okrem Bukurešti sa demonštrácie konali aj v mestách Kluž, Sibiu, Jasy, Temešvár a Brašov. Mnohí z ich účastníkov vyjadrili "šok a zdesenie" z policajného násilia voči bukureštským demonštrantom.

Opozícia žiada mimoriadne zasadnutie

Rumunská ministerka vnútra Carmen Danová sa k zásahu v Bukurešti vyjadrila až v sobotu popoludní. Na otázky novinárov neodpovedala, zato obšírne informovala o stave štyroch zranených policajtov. Ani slovom však nespomenula stovky zranených demonštrantov. Tiež tvrdila, že polícia postupovala "príkladne" a zasahovala "výlučne proti chuligánom". Prezidenta Klausa Johannisa kritizovala za jeho slová o "neprimeranom" postupe polície.

Ozval sa aj Dragnea, ktorý zodpovednosť za dramatické udalosti predchádzajúceho dňa pripísal hlave štátu a opozícii. Prezident je podľa neho "politickým sponzorom tohto násilia a extrémistických nepokojov", pretože spolu s opozičnými stranami ľudí systematicky štve proti "legitímnej vláde". Opozícia žiada zvolanie mimoriadneho zasadnutia parlamentu, na ktorom by bol zriadený výbor na vyšetrenie brutálnej policajnej operácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok