V Nórsku budú drogovo závislým predpisovať heroín zdarma

TA3 TASR
11.8.2018 00:49

Nórsko, ktoré má jednu z najhorších bilancií úmrtí na predávkovanie sa drogami v Európe, začne pokusne predpisovať heroín zdarma osobám trpiacim najzávažnejším stupňom závislosti so zámerom zlepšiť ich životné podmienky. Oznámila to v piatok vláda tejto škandinávskej krajiny.

V Nórsku budú drogovo závislým predpisovať heroín zdarma
SITA/Peter Maďar

Lepšia kvalita života?

Nórsky direktoriát pre zdravie a sociálne záležitosti bol poverený identifikovať pacientov, ktorí by mohli mať z tohto programu úžitok, preskúmať implementačnú metódu a vypočítať náklady.

"Dúfame, že to poskytne lepšiu kvalitu života niekoľkým závislým, ktorí sú dnes mimo dosah a ktorým súčasné programy nevedia dostatočne pomôcť," vyhlásil nórsky minister zdravotníctva Bente Höie. Podľa denníka Aftenposten by tento program mohlo využiť približne 400 osôb, spustiť sa má najneskôr v roku 2020.

V Nórsku bolo v roku 2015 zaznamenaných 81 úmrtí drogovo závislých ľudí na milión obyvateľov, uvádza Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť. Ide o tretie miesto v tejto štatistike - na druhom je Švédsko (88 úmrtí) a na prvom Estónsko (132 úmrtí), dopĺňa spravodajská stanica France 24.

Predmetný spôsob liečby už otestovali vo Švajčiarsku, Holandsku a Dánsku, pričom je stále všeobecne považovaný za kontroverzný. Jeho stúpenci však argumentujú tým, že okrem zvýšenia kvality života závislých a zníženia mortality následkom predávkovania tento program redukuje aj kriminalitu a s tým súvisiace náklady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok