Máme ďalšie zlato, Barteková je tretíkrát šampiónkou

TA3 SITA TASR
10.8.2018 17:35

Slovenka Danka Barteková sa tretíkrát v kariére stala európskou šampiónkou v skeete žien. V piatok triumfovala v dvojdňovej súťaži na majstrovstvách Európy v streľbe z brokových zbraní v rakúskom Leobersdorfe, na ktorých dosiahla najvýraznejší individuálny úspech slovenskej výpravy a postarala už o šiestu medailu pre SR (2 - 2- 2).

"Včerajší deň mi absolútne nevyšiel, urobila som päť chýb. Dnes som neskutočne zabojovala a vo finále som suverénne postupovala až do víťazného rozstrelu s Lucie Anastassiouou. Bol to pre mňa veľmi osobný moment, pretože spolu trénujeme a máme spoločného talianskeho technického trénera. Bolo to pre mňa veľmi emotívne, strieľala som úžasne až na posledné dva terče, no vtedy už bolo rozhodnuté. Ďakujem svojmu tímu za úžasnú podporu a tiež fanúšikom, či už doma na Slovensku, alebo tu priamo na tribúne," sprostredkoval Bartekovej pocity po víťaznom finále jej mediálny manažér Jozef Korbel.

Barteková svoj výkon postupne stupňovala tak, že ju to vynieslo na najvyšší stupienok. Členka ŠCP Bratislava dosiahla v kvalifikácii 119 terčov (22-23-24-25-25), čím naplnila svoje očakávania, a medzi šesticu finalistiek postúpila druhým najlepším výkonom.

Trenčianska rodáčka sa v poradí kvalifikácie postupne posúvala vyššie. Po nie vydarenom štvrtku (45 z 50 terčov) však v piatok predviedla najlepší výkon zo všetkých 37 štartujúcich (74 zo 75), vďaka čomu sa vyšvihla až do finále. Už vtedy bolo isté, že Barteková aj pri piatom tohtoročnom štarte na najvyššej úrovni (4x SP a 1x ME) skončí v elitnej desiatke. Napokon bola z toho prvá tohtoročná individuálna medaila pre 33-ročnú bronzovú olympijskú medailistku.

Skeet - ženy - finále: 1. Danka BARTEKOVÁ (SR) 54, 2. Lucie Anastassiouová (Fr.) 52, 3. Victoria Larssonová (Švéd.) 43, 4. Panagiota Andreouová (Cyp.) 32, 5. Chiara Caineroová (Tal.) 23, 6. Nadine Messerschmidtová (Nem.) 15...20. Veronika Sýkorová 112, 30. Lucia Kopčanová (obe SR) 106

Chyba pri štvrtom finálovom terči ju zaradila na 5. priečku, ale po štrnástich terčoch už nebola horšia ako tretia. Po 26 terčoch sa osamostatnila na 2. mieste za neustále vedúcou Francúzkou Lucie Anastassiouovou. Po 40 terčoch, z ktorých netrafila zverenka reprezentačného kouča Juraja Sedláka len 4, mala istotu cenného kovu, keďže bola 4 body pred vypadávajúcou Cyperčankou Panagiotou Andreouovou.

Následne zlikvidovala manko na líderku a po 50 terčoch bola prvá dokonca s dvojbodovým náskokom. Ten vzápätí zveľadili a pred záverečnými štyrmi výstrelmi potrebovala na istotu zlata trafiť jediný. Uspela pri prvých dvoch, ale ani dve chyby na konci už nič nezmenili na tom, že Barteková prerušila svoje trojročné čakanie na pódiové umiestnenie na vrcholných podujatiach.

Predtým naposledy sa dostala medzi trio medailistiek na ME 2015 v slovinskom Pragersku pri Maribore, kde skončila druhá. Po piatku má z európskeho šampionátu na konte šesť individuálnych cenných kovov medzi ženami (3 - 1 - 2). Majsterkou Európy bola aj v cyperskej Nikózii 2008 a ruskej Kazani 2010.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok