Vrcholí vlna horúčav. Na západe Slovenska padol teplotný rekord

TA3 TASR
9.8.2018 20:48

Vo štvrtok vrcholí prílev veľmi teplého vzduchu do našej oblasti. Uvádza to Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti. Meteorológovia v Senici namerali takmer 37 stupňov Celzia, zatiaľ najvyššiu teplotu vzduchu v tomto roku.

Vrcholí vlna horúčav. Na západe Slovenska padol teplotný rekord
SITA/Ján Slovák

Bezmála 37 stupňov Celzia

"Podľa operatívnych údajov z automatických staníc sa maximum teploty vzduchu 35 stupňov Celzia a viac vyskytlo na juhozápade Slovenska na viacerých miestach," uviedol SHMÚ, podľa ktorého sa na ostatnom území Slovenska takéto vysoké maximum teploty vyskytlo len ojedinele.

Početný bol výskyt maximálnej dennej teploty vzduchu aspoň 33 stupňov Celzia. "Najteplejšie vo štvrtok bolo v Senici, kde bolo bezmála 37 stupňov Celzia. Ide o zatiaľ najvyššiu nameranú teplotu vzduchu tohto roka," konštatujú meteorológovia.

Výstrahy pre viaceré kraje

Vysoké teploty zasiahnu prevažnú časť Slovenska aj v piatok 10. augusta. Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahu druhého stupňa pre viaceré okresy Trnavského, Nitrianskeho, Banskobystrického a Košického kraja, pričom očakávajú dosiahnutie maximálnej teploty vzduchu 35 stupňov Celzia.

"Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká," uvádza SHMÚ. Výstraha platí od 14. do 18. hodiny. Pre časti Bratislavského, Trenčianskeho, Banskobystrického a Prešovského kraja platí výstraha prvého stupňa, pričom maximálna teplota vzduchu môže dosiahnuť 33 až 34 stupňov Celzia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok