Premiér chce na čele ÚVO Táborskú, podľa opozície hral hru

SITA, TA3
23.5.2012 12:20

Hoci premiér deklaroval, že post šéfa ÚVO patrí opozícii, na tento post navrhol kandidáta sám. Podľa predstaviteľov pravice hral politickú hru.

Premiér chce na čele ÚVO Táborskú, podľa opozície hral hru
SITA

Premiér Robert Fico navrhuje za predsedníčku Úradu pre verejné obstarávanie Zitu Táborskú. Ak vláda na dnešnom zasadnutí tento návrh schváli, o jej zvolení na vyše rok uvoľnené miesto na čele ÚVO rozhodne parlament pravdepodobne na júnovej schôdzi. Táborská sa uchádzala o spomínaný post už vlani v lete v prvom kole výberového konania medzi 26 kandidátmi. Dostala sa ďalej do užšej trojice spolu s Michalom Maťašom a Petrom Kubovičom. 

Bývala vláda Ivety Radičovej výber kandidáta na šéfa ÚVO neskôr zastavila pre stratu dôvery v parlamente. Táborská pôsobila na ÚVO v rokoch 2000 až 2004 ako hlavný radca a neskôr v Slovenských elektrárňach viedla sekciu nákupu a služieb. 

Premiér Robert Fico pred stretnutím s predsedom KDH Jánom Figeľom v utorok večer vyhlásil, že rešpektuje, že návrh na predsedu ÚVO má predložiť opozícia. Zároveň dodal, že nebude podporovať straníckeho kandidáta KDH a rovnako nevidí dôvod, aby jednostranne prijal návrh Združenia miest a obcí Slovenska alebo návrh zamestnávateľov. "Ak takéto meno prinesie pán Figeľ a povie, je tu dohoda so ZMOS-om a zamestnávateľmi, túto dohodu si overím a bude pravdivá, zajtra schválime návrh na voľbu predsedu Úradu pre verejné obstarávanie. Ak nie, budem musieť zobrať zodpovednosť ako predseda vlády do vlastných rúk,“ povedal pred stretnutím s predsedom KDH Fico.

Solymos: Bola to len hra, post opozícii nepatrí


Rozhodnutie premiéra Roberta Fica navrhnúť Táborskú za predsedníčku ÚVO podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca jasne dokumentuje, že Fico sa snaží len zahmlievať, ÚVO nechce mať pod verejnou kontrolou a kontrolou opozície. Ako povedal dnes Štefanec, Ficove dnešné rozhodnutie svedčí o tom, že nechce, aby bol kontrolovaný.

Podľa poslanca za SDKÚ-DS Miroslava Beblavého za vlády Ivety Radičovej sa urobil len prvý krok výberového konania na post šéfa ÚVO - prihlásené životopisy a projekty boli obodované, ale záujemcovia neboli vypočutí. „Nikto ich nikdy nevidel, reálne nebolo ukončené výberové konanie. Odmietame tvrdenie, že tento kandidát je výsledkom výberového konania za vlády Ivety Radičovej,“ zdôraznil Beblavý. Podľa neho si Fico mohol vytiahnuť zo zoznamu životopisov prakticky koho chcel, alebo toho, kto mu vyhovuje. 

Táborská podľa predsedu poslaneckého klubu strany Most-Híd Lászlóa Solymosa nie je kandidát opozície, Fico si to riešil sám. „Bola to od neho hra, že to bude patriť opozícii. Opozícii tento post nepatrí,“ povedal Solymos. 

Ak vláda na dnešnom zasadnutí Táborskú schváli, o jej zvolení na vyše rok uvoľnené miesto na čele ÚVO rozhodne parlament pravdepodobne na júnovej schôdzi. Táborská sa uchádzala o spomínaný post už vlani v lete v prvom kole výberového konania medzi 26 kandidátmi. Dostala sa do užšej trojice spolu s Michalom Maťašom a Petrom Kubovičom. Bývala vláda Ivety Radičovej výber kandidáta na šéfa ÚVO neskôr zastavila pre stratu dôvery v parlamente. Táborská pôsobila na ÚVO v rokoch 2000 až 2004 ako hlavný radca a neskôr v Slovenských elektrárňach viedla sekciu nákupu a služieb.

Smer chce kontrolovať sám seba, tvrdí Figeľ


Dnešné rozhodnutie vlády o navrhnutí Táborskej podľa predsedu KDH Jána Figeľa znamená, že strana Smer chce kontrolovať sama seba. Ako povedal, KDH rokovalo so zamestnávateľmi, RÚZ, AZZZ, ktorí nevyslovili výhrady voči nominantom KDH.

„Naopak, šéf ZMOS Jozef Dvonč, člen vládnej strany Smer, požiadal o týždenný odklad, na základe čoho to premiér Robert Fico zobral do vlastných rúk,“ vyhlásil Figeľ. Podľa neho Fico využil časť vedenia ZMOS na teatrálne gesto, že ÚVO patrí opozícií, ale celý čas robil všetko pre to, aby nielen vláda bola jednofarebná, ale aj kontrolné orgány. „Je to len ďalší falošný predvolebný sľub, ktorý Robert Fico krátko po voľbách zmietol zo stola. Otázne je, či sú to jeho autonómne rozhodnutia alebo sa potvrdzuje vplyv finančných skupín, ktoré si neželajú účinnú kontrolu,“ zdôraznil predseda KDH.

Predsedovi Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igorovi Matovičovi je ľúto, že KDH nevyužilo možnosť, ktorú dostalo od ostatných opozičných strán, a nebolo schopné navrhnúť za šéfa Úradu pre verejné obstarávanie odborníka. Ako povedal, KDH možno svojim tvrdošijným postojom, že na úrade chceli mať svojho člena predsedníctva Petra Macha, nakoniec spôsobilo, že opozícia nebude mať žiadny dosah na tento dôležitý kontrolný post. „Na druhej strane, ak by Zita Táborská bola víťazom konkurzu, nemám zásadne nič proti, lebo si myslím, že takéto posty by sa mali obsadzovať odborne a na základe konkurzov,“ povedal Matovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok