Projekt 100 prinesie do kín očakávané novinky aj zlatý fond

TA3 TASR
9.8.2018 12:20

Jedenásť celovečerných a jeden krátky film prinesie do kín prehliadka Projekt 100, ktorú každoročne pripravuje Asociácia slovenských filmových klubov v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom. Podujatie otvoria 5. septembra dva slovenské filmy.

Projekt 100 prinesie do kín očakávané novinky aj zlatý fond
TASR/Oliver Ondráš

Otvárací film Projektu

"Chýbať nebudú ani snímky zo Zlatého fondu kinematografie a diváci vďaka nemu uvidia aj očakávané novinky Gaspara Noého, Pawla Pawlikovského či Larsa von Triera," informovala Martina Pašteková z ASFK.

V prehliadke je aj film, ktorý si odniesol z Art Film Festu v Košiciach až dve ceny, vrátane tej hlavnej - Tiesňové volanie z dielne režiséra Gustava Möllera. Otváracia snímka Projektu 100 zasa získala Zvláštnu cenu poroty. Je ňou Posledný autoportrét, ktorý po dlhých rokoch tvorivej (ne)absencie dokončil známy slovenský dokumentarista Marek Kuboš. V prípade jeho diela nejde celkom o dokument. V tomto umeleckom hybride sa Marek Kuboš pokúsil o netradičnú sebareflexiu - ako umelca, syna, ale tiež obyčajného človeka.

Prostredníctvom svojich dokončených, ale aj nezrealizovaných diel predstavuje ojedinelú úprimnú spoveď o tom, prečo veľmi vážne rozmýšľa nad ukončením na poli autorského dokumentu. Spolu s mnohými, dnes už etablovanými slovenskými filmármi, ale aj ľuďmi z jeho skorších filmov, sa snaží nájsť na svoje neľahké otázky nie jednoduché odpovede.

Hudobné filmy v septembri

Krátkym predfilmom na slávnostnom otvorení bude Monštrum, pod ktorý sa podpísal režisér Martin Snopek. Rozpráva príbeh o manipulácii mocných s našimi životmi. Príčina a následok sa valia dole kopcom, naberajú na objeme, drvia všetko, čo sa im dostane do cesty. Ľudské životy sa končia len preto, že stoja v ceste pohrome. Valiaca sa guľa je za okamih tak obrovská, že ľuďom dokonale zakryje výhľad. Už nevidno, kto na vrchole kopca ťukol nohou do malej guľôčky.

V septembri prehliadka vráti na plátna kín hudobné tituly - austrálsko-americkú snímku Moulin Rouge (2001) režiséra Beza Luhmanna i Vlasy (1979), jeden z najvýznamnejších muzikálov druhej polovice 20. storočia, ktorý vznikol pod taktovkou Miloša Formana. V septembrovej ponuke figuruje i snímka Manifesto (2015) režiséra Juliana Rosefeldta a najnovší film režisérka Pawla Pawlikovského Studená vojna.

Novinka kontroverzného režiséra

Október prinesie v rámci Projektu 100 snímku Nico (1988). Tá sa zaoberá poslednými dvoma rokmi života Christy Päffgen - Nico, ktorá v 70. a 80. rokoch výrazne ovplyvnila hudobnú produkciu a bola jednou z múz Andyho Warhola. Film hovorí o jej poslednom turné, boji s drogami a osobnými démonmi. Diváci sa môžu tešiť aj na piatimi Oscarmi ovenčený film Byt, ktorý v roku 1960 nakrútil Billy Wilder, či na novinku Climax.

Gaspars Noé, jeden z najkontroverznejších režisérov súčasnosti, v svojej najnovšej snímke sleduje skupiny 20 tanečníkov, ktorých čaká trojdňové skúšanie v starej škole uprostred lesa. Tu urobia poslednú party s veľkou misou sangrie. Atmosféra rýchlo naberá na obrátkach, zjavne sú omámení drogami, hoci nevedia, kto alebo kedy im drogy dal.

Projekt 100 - špeciál premietne najnovší film Larsa von Triera Jack stavia dom. Pre sériového vraha Jacka je každé zabitie umeleckým dielom. Svoje temné majstrovstvo sa snaží počas rokov doviesť k dokonalosti. Hoci je nadpriemerne inteligentný, polícia je mu pomaly na stope. Jack medzitým viac a viac riskuje, aby vykonal dokonalú vraždu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok