Japonci si pripomínajú výročie zhodenia atómovej bomby na Nagasaki

TA3 TASR
9.8.2018 10:46

Celý svet si pripomína 73. výročie od zhodenia atómovej bomby na japonské mesto Nagasaki, ktoré znamenalo ukončenie druhej svetovej vojny. Stalo sa ale aj predmetom mnohých diskusií, či bolo pre kapituláciu Japonska nevyhnutné. Zomrelo pri ňom vyše 70-tisíc ľudí, prevažne civilistov. Na úplné odstránenie jadrových zbraní vyzval priamo v Nagasaki aj generálny tajomník OSN Antonio Guterres.

Bomba s krycím názvom Fat Man

Japonsko si pripomenulo obete výbuchu atómovej bomby, ktorú na mesto Nagasaki zhodili Spojené štáty krátko pred koncom druhej svetovej vojny. Na spomienkovom zhromaždení sa zúčastnilo zhruba 5800 ľudí vrátane preživších a pozostalých, ako aj generálny tajomník OSN António Guterres a japonský premiér Šinzó Abe.

Okamih, keď bola pred 73 rokmi atómová bomba s krycím názvom Fat Man zhodená z amerického bombardéra B-29 a vybuchla nad týmto prístavným mestom ležiacim na juhozápade Japonska, si účastníci zhromaždenia pripomenuli minútou ticha presne o 11.02 h miestneho času (02.02 h SELČ).

Tri dni po Hirošime

"Žiaľ, aj po 73 rokoch sú obavy z jadrovej vojny stále prítomné," povedal Guterres, ktorý sa ako prvý úradujúci generálny tajomník OSN zúčastnil spomienkovom podujatí v Nagasaki. "Štáty vlastniace jadrové zbrane utrácajú obrovské sumy na modernizáciu svojho arzenálu. V roku 2017 vynaložili viac než 1,7 bilióna amerických dolárov na zbrane a armády - ide o najvyššiu úroveň od konca studenej vojny," podotkol Guterres.

Útok na Nagasaki si bezprostredne vyžiadal životy asi 74.000 ľudí. Prišiel tri dni po zhodení prvej atómovej bomby na ďalšie japonské mesto Hirošima. Medzi obeťami a zranenými v oboch japonských mestách boli aj tisícky Kórejčanov, študentov z Číny a juhovýchodnej Ázie, ako aj amerických a európskych vojnových zajatcov. Japonsko niekoľko dní po zhodení atómovej bomby na Nagasaki kapitulovalo. Tým sa skončila druhá svetová vojna v Ázii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok