Kočner má zostať vo väzbe, obhajca zatiaľ rozhodnutie nedostal

TA3 SITA TASR
8.8.2018 20:42

Obvinený podnikateľ Marián Kočner zostáva podľa informácií Zuzany Petkovej z Nadácie Zastavme korupciu vo väzbe. Informoval o tom portál Denníka N. Ešte minulý týždeň o tom rozhodoval Špecializovaný trestný súd. Prokurátorovi zatiaľ rozhodnutie súdu nebolo doručené, informuje dennikn.sk . Kočner požiadal o prepustenie z väzby, kde je už vyše mesiaca.

Kočner má zostať vo väzbe, obhajca zatiaľ rozhodnutie nedostal
SITA/Diana Černáková

Podnikateľ sa nedostavil

Na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici sa 1. augusta rozhodovalo o žiadosti obvineného podnikateľa na prepustenie z väzby. Obvinený podnikateľ požiadal o konanie v neprítomnosti, zastupovali ho dvaja advokáti.

Sudca pre prípravné konanie si na neverejnom zasadnutí vypočul návrhy prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry aj obhajcov. Informoval, že svoje rozhodnutie oznámi stranám písomne, ale v tomto prípade nemá na to lehotu. Prokurátor Ján Šanta, ktorý navrhol žiadosti Mariana Kočnera nevyhovieť, už vtedy povedal, že verdikt by mohol byť známy tento týždeň.

Kauciu obhajoba neponúkala

Obhajoba navrhovala prepustenie z väzby, alebo jej nahradenie napríklad technickým prostriedkom, tzv. náramkom, probačným dohľadom súdu a inými kontrolnými prostriedkami. Kauciu obhajoba neponúkala. Prípad minulý týždeň riešil ten istý sudca, ktorý 23. júna nezobral do väzby Mariána Kočnera ani exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska. Po proteste prokurátora najvyšší súd 28. júna väzbu uvalil na Kočnera, Ruska. ponechal na slobode.

Podnikateľ čelí obvineniu z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Ide o zmenky v hodnote 69 miliónov eur. Podľa prokuratúry dôvodom na väzbu je obava, že na slobode by pokračoval v trestnej činnosti.

Ani Martin Pohovej, obhajca Kočnera v kauze falšovania takzvaných televíznych zmeniek, nemá k dispozícii verdikt sudcu v prípade žiadosti o prepustenie svojho klienta z väzby a stíhania na slobode. "Do dnešného dňa som nedostal žiadne písomné vyrozumenie," uviedol Pohovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok