Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Samsung spúšťa výrobu prvého spotrebiteľského 4-bit 4TB SSD disku

Samsung spúšťa výrobu prvého spotrebiteľského 4-bit 4TB SSD disku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nie je tomu tak dávno, keď sa kapacita SSD diskov merala v megabajtoch, no vďaka vývoju nových technológií sa výrobcom podarilo túto hranicu prelomiť a už dnes sa môžeme stretnúť s týmito rýchlymi úložiskami, ktorých kapacita sa bez problémov meria v terabajtoch. Najnovším prírastkom, ktorý chce rozbúriť pokojné vody v tejto oblasti je pritom prvý 4-bitový SATA SSD disk od spoločnosti Samsung s kapacitou 4 TB, ktorý je určený pre spotrebiteľský trh.

Spoločnosť Samsung oznámila spustenie hromadnej výroby spotrebiteľských 2,5 palcových SSD diskov s technológiou ukladania dát na báze 4-bitových flashových buniek (quad-level cell – QLC), ktorá teda zvyšuje kapacitu bitov na bunku zo súčasných troch bitov na štyri. Podľa vyjadrenia spoločnosti bude nový 4-bitový SSD disk pre spotrebiteľov znamenať masívny prechod na terabajtové kapacity. Výrobca sa chystá rozšíriť sortiment v spotrebiteľskom aj firemnom segmente, vďaka čomu by sa na trhu mali rýchlo rozšíriť tieto 4-bitové SSD disky s terabajtovými kapacitami.

Samsung tvrdí, že zachovanie optimálnej rýchlosti a výkonu spracovania dát uložených v pamäťovej bunke so 4 bitmi je oveľa zložitejšie ako pri predchádzajúcej 3-bitovej technológii. No výrobca sa spolieha na to, že s pomocou 3-bitového SSD radiča, technológie TurboWrite a s využitím 32 64-vrstvových V-NAND čipov 4. generácie by nový 4 TB QLC SATA SSD disk nemal mať také prepady vo výkonnosti. Výsledkom tejto kombinácie je to, že sekvenčná rýchlosť čítania nového disku je 540 MB / s, zatiaľ čo sekvenčný zápis dát má rýchlosť 520 MB / s. Údaje o rýchlostiach náhodného čítania a zápisu sa ešte len majú odhaliť.

Prvý 4-bitový SATA SSD disk od spoločnosti Samsung s kapacitou 4 TB je určený pre spotrebiteľský trh.

Nový 4-bitový SATA SSD disk bude dostupný vo variantoch s kapacitou 1 TB, 2 TB a 4 TB už niekedy koncom tohto roka. Spoločnosť plánuje tiež pridať aj firemné verzie SSD M.2 NVMe diskov a je možném že nový 1 TB 4-bitový V-NAND čip otvorí dvere aj pre dátové úložiská s obrovskou kapacitou aj v smartfónoch.

Či táto nová technológia veľkokapacitných SSD diskov znamená zánik klasických pevných diskov nie je isté. Ako vždy totiž bude rozhodujúcim faktorom cena a tá býva pri nových technológiách dosť vysoká. Možno aj preto zatiaľ Samsung neprezradil svoju cenovú politiku v prípade tých nových spotrebiteľských diskov.

Sekvenčná rýchlosť čítania nového 4-bitového SSD disku je 540 MB / s, zatiaľ čo sekvenčný zápis dát má rýchlosť 520 MB / s.