Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ford celosvetovo zavádza exoskeletony pre zmiernenie únavy pracovníkov

Ford celosvetovo zavádza exoskeletony pre zmiernenie únavy pracovníkov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Predstavte si, že vo svojom zamestnaní zdvíhate vrece múky nad hlavu až 4 600 krát za deň. Je to podobné tomu, čo robí každý zamestnanec spoločnosti Ford každý deň, keď pracujú na vozidlách tejto značky po celom svete. Po úspešných testoch v dvoch amerických prevádzkach sa preto spoločnosť Ford rozhodla nasadiť exoskeleton EksoVest do ďalších 15 výrobných závodov po celom svete, aby sa zmiernila únava pracovníkov a znížilo sa riziko úrazov.

Nositeľné zariadenie v podobe exoskeletonu pre hornú časť tela s názvom EksoVest je navrhnuté tak, aby pomáhalo zamestnancom automobilky Ford pri ťažkej fyzickej práci a úlohách, najmä keď pracujú s rukami nad hlavou. Vďaka tomuto riešeniu, ktoré už bolo reálne otestované v dvoch amerických výrobných závodoch, sa zamestnanci už necítia takí unavení a zároveň to prispieva k väčšej bezpečnosti na pracovisku.

Po úspešných testoch v dvoch amerických prevádzkach sa spoločnosť Ford rozhodla nasadiť exoskeleton EksoVest do ďalších 15 výrobných závodov po celom svete.

Exoskeleton EksoVest si ponecháva svoje špecifikácie z testovacie modelu z minulého roka a je vhodný pre zamestnancov s výškou od 152 do 193 centimetrov. Táto pracovná „vesta“ pritom nie je poháňaná žiadnym motorickým systémom, no využíva pružiny, ktoré poskytnú pomoc pre zdvíhanie súčiastok s váhou od 2,2 do 6,8 kilogramu.

EksoVest znižuje únavu a riziko úrazu u tých pracovníkov, ktorí vykonávajú nepretržite sa opakujúce úlohy s náradím, keď sa pri praci na montážnej linke načahujú k spodku automobilu.

Cieľom exoskeletonu je teda znižovanie únavy a rizika úrazu tých pracovníkov, ktorí vykonávajú nepretržite sa opakujúce úlohy s náradím, keď sa pri praci na montážnej linke načahujú k spodku automobilu. Nick Gotts, jeden zo zamestnancov spoločnosti Ford, ktorý sa zúčastnil pilotného testu s EksoVest, bol okamžite nadšený výhodami zariadenia a povedal, že „Akúkoľvek prácu s rukami nad hlavou by už bez tohto zariadenia nerobil.“

Exoskeleton nie je poháňaný motorickým systémom, no využíva pružiny, ktoré poskytnú pomoc pre zdvíhanie súčiastok s váhou od 2,2 do 6,8 kilogramu.