Prvý na doživotie odsúdený vrah chce ísť na slobodu

TA3 SITA
7.8.2018 15:56

O návrhu na podmienečné prepustenie na doživotie odsúdeného Ľubora Masára bude rozhodovať Okresný súd v Trnave. Rozhodol o tom Najvyšší súd SR v spore o príslušnosť medzi okresnými súdmi v Trnave a Trenčíne. Informoval o tom hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Prvý na doživotie odsúdený vrah chce ísť na slobodu
TASR / Peter Brenkus

Manžel brutálny útok prežil

Masár spolu s Jánom Molnárom boli prvými na doživotie odsúdenými Slovákmi po roku 1989, za mreže ich dostala lúpežná vražda Holanďanky Gabrielle Widdershovenovej z augusta 1990. K udalosti došlo na cestnom odpočívadle v Rakúsku, manžel Holanďanky brutálny útok prežil. Masár je za tento čin vo väzení už 27 rokov, niekoľko rokov za mrežami strávil aj predtým.

Odsúdený Trnavčan Masár podal v marci 2017 na Okresnom súde Trnava žiadosť o podmienečné prepustenie, v tom čase si odpykával svoj trest v Leopoldove. Súd nariadil znalecké dokazovanie na posúdenie resocializácie odsúdeného a vyžiadal si jeho hodnotenie z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody. Koncom apríla však Masára preložili z Leopoldova na ďalší výkon trestu odňatia slobody do Ilavy. Okresný súd Trnava zaslal spis kolegom do Trenčína, a tak sa začal spor o príslušnosť pri rozhodovaní medzi dvoma okresnými súdmi.

Zamietli aj žiadosť Molnára

„Najvyšší súd v spore o príslušnosť medzi Okresným súdom Trenčín a Okresným súdom Trnava dal za pravdu Okresnému súdu Trenčín a rozhodol, že príslušným súdom v trestnej veci odsúdeného Ľubora Masára v konaní o návrhu na podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody je Okresný súd Trnava. Rozhodnutia Okresného súdu Trnava a Krajského súdu Trnava, podľa ktorých mal o návrhu na podmienečné prepustenie rozhodovať trenčiansky súd, boli nesprávne,“ povedal Tarabus. Okresný súd Trenčín už poslal spis do Trnavy.

Trestný zákon umožňuje podmienečné prepustenie doživotne odsúdeného po odpykaní 25 rokov trestu. Súdy však okrem splnenia formálnych podmienok posudzujú aj splnenie materiálnych podmienok, a to preukázateľné polepšenie a predpoklady pre riadny život po prípadnom prepustení na slobodu. Masár požiadal, zrejme omylom, o podmienečné prepustenie už v roku 2014, súd vtedy jeho žiadosť zamietol, pretože nemal za sebou 25 rokov trestu.

Na slobodu sa nedostal ani spolu s ním odsúdený Ján Molnár. Jednu zo žiadostí o podmienečné prepustenie vzal späť, ďalšiu mu minulý rok Okresný súd v Trnave zamietol a Molnár jeho verdikt akceptoval. Masár a Molnár boli na doživotie odsúdení v januári 1991 a boli prvými po roku 1989, ktorí dostali takýto trest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok