Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Android 9.0 Pie sa vám prispôsobí vďaka umelej inteligencii

Android 9.0 Pie sa vám prispôsobí vďaka umelej inteligencii
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po pol roku od oznámenia je nový operačný systém Android P dokončený a získal aj oficiálne meno Android 9.0 Pie. Aktualizácia softvéru sa začína pre smartfóny Google Pixel. Ďalšie mobilné telefóny zaradené do beta programu získajú hotový operačný systém v priebehu jedného alebo dvoch mesiacov.

Nový operačný systém Android 9.0 Pie je navrhnutý ako doteraz najinteligentnejšia verzia Androidu. Je to preto, že využíva prvky umelej inteligencie. Dokáže tak prispôsobiť spotrebu batérie či jas displeja na základe toho, ako smartfón používate, napríklad preto, aby ste získali viac výdrže medzi jednotlivými nabíjaniami batérie, alebo aby ste si nemuseli neustále manuálne prispôsobovať jas displeja podľa okolitého svetla.

Novinkou sú tiež takzvané App Actions, čiže navrhované skratky prístupov do aplikácií, ktoré sa objavia vtedy, keď si Android myslí, že ich budete potrebovať. Napríklad vyznačí trasu v Google Maps, keď sa chystáte do práce, alebo po pripojení slúchadiel pripraví zoznam skladieb v Spotify.

Nový operačný systém Android 9.0 Pie je navrhnutý ako doteraz najinteligentnejšia verzia Androidu.

Spoločnosť Google sa tiež rozhodla zaviesť nástroje, ktoré uľahčujú riadenie toho, koľko času trávite v aplikáciách s možnosťou nastavenia limitov. Funkcie vás potom nabádajú k tomu, aby ste napríklad odložili smartfón pred spaním tým, že obrazovka zosivie a vypnú sa notifikácie. Tieto nástroje ešte nie sú dokončené, no majitelia smartfónov Pixel si ich už môžu skúsiť v beta verzii.

Keďže sú aplikácie ako Gmail či Google Maps aktualizované oddelene, nová verzia operačného systému neprináša veľké množstvo nových funkcií ako je tomu v porovnaní s iOS. No v prípade Android 9.0 Pie vyzerá byť implementácia prvkov umelej inteligencie ako správny krok vpred vo vývoji mobilných operačných systémov.

Novinka App Action spustí skratký pre aplikácie a napríklad vyznačí trasu v Google Maps, keď sa chystáte do práce, alebo po pripojení slúchadiel pripraví zoznam skladieb v Spotify.

Android 9.0 Pie sa po smartfónoch Pixel dostane v priebehu nasledujúcich mesiacov na ďalšie mobilné zariadenia od výrobcov ako sú napríklad Sony Mobile, OnePlus, HMD Global či Xiaomi, ktorí sú v partneri beta programu Android P. Ťažko povedať, kedy sa Android 9.0 Pie dostane aj na ďalšie mobilné telefóny, no predpokladá sa, že by to malo byť neskôr v tomto roku.

Spoločnosť Google sa tiež rozhodla zaviesť nástroje, ktoré uľahčujú riadenie toho, koľko času trávite v aplikáciách s možnosťou nastavenia limitov.