Pre kauzu únosu končí šéf ochranky, premiér i prezident žiadajú pravdu

TA3 SITA TASR
6.8.2018 13:55

Vláda v súvislosti s kauzou únosu vietnamského občana urobí všetko preto, aby dôkladne vyšetrila všetky zverejnené informácie. Na vzájomnom stretnutí o tom uistil prezidenta Andreja Kisku premiér Peter Pellegrini. Zdôraznil, že mu ide o zistenie pravdy a skutočného priebehu udalostí. Pre kauzu ministerka vnútra Denisa Saková pozbavuje funkcie šéfa Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Petra Krajčíroviča. Prezident Kiska oznámil, že Saková stratila jeho dôveru.

Prezident: Saková stratila moju dôveru

Vláda urobí všetko preto, aby sa okamžite prešetrili okolnosti únosu vietnamského podnikateľa. Po pondelkovom stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom to vyhlásil premiér Peter Pellegrini s tým, že o tom uistil aj hlavu štátu. Podozrenia zo zneužitia vládneho špeciálu by mala vyšetrovať inšpekcia ministerstva vnútra a všetci príslušníci ÚOÚČ by mali byť zbavení mlčanlivosti, aby mohli v prípade údajného únosu Vietnamca vládnym špeciálom vypovedať.

Podľa premiéra iba skutočná pravda na základe dôkladného vyšetrovania môže priniesť viac svetla do medializovaných informácií, ktoré hovoria o tom, že Slovensko sa podieľalo na únose vládnym špeciálom.

Pred novinárov predstúpil aj prezident Kiska. "Niekoľkokrát som vyzýval, aby slovenské úrady začali konať. Ľudia majú právo dozvedieť sa pravdu od slovenských vyšetrovateľov," uviedol ku kauze únosu. Uviedol aj to, že ministerka Saková stratila jeho dôveru a posledné kroky mu pripomínajú skôr snahu o zakrytie stôp. Ministerka sa podľa Kisku správa, ako keby bola pravou rukou bývalého šéfa rezortu vnútra a začína ju vnímať ako prekážku vyšetrenia prípadu. Podľa prezidenta je útokom na dobré meno Slovenskej republiky predovšetkým zneužívanie vládnej moci na únos občana tretej krajiny či marenie vyšetrovania.

Kaliňák: Nie som správca systému

V súvislosti s kauzou sa opäť obhajoval aj exminister Robert Kaliňák. Keď pred niekoľkými mesiacmi zasadal v parlamente branno-bezpečnostný výbor, zaznela podľa neho otázka, či je údajne unesený Vietnamec zapísaný v schengenskom informačnom systéme a podľa výpisu tam nebol ani teraz tam nie je. Ako ďalej Kaliňák uviedol v relácii Braňa Závodského v Rádiu Expres, nevie povedať, či tam Vietnamec bol zapísaný v čase údajného únosu. "Nie som správca systému," povedal s tým, že slovenská strana žiadnu informáciu o údajnom únose od Nemcov nemala. Podľa Kaliňáka by systém na prítomnosť muža upozornil len vtedy, ak by cestoval na svoj vlastný pas. Bývalý minister tiež skonštatoval, že k návšteve ministra 100-miliónovej krajiny sa nedá pristupovať tak, že "vždy idú niečo vyviesť, lebo potom sa tá návšteva nikdy neuskutoční""Nemali sme žiadnu informáciu, ktorá by mala túto návštevu nejakým spôsobom spochybniť. Nič také nebolo," zdôraznil Kaliňák.

Exminister vnútra zopakoval, že podľa správy nemeckých vyšetrovateľov bola vláda SR v celej kauze oklamaná. "Žiadny dobitý a zdrogovaný človek sa neprekladal do našej limuzíny a podľa výpovedí, ktoré majú zdokumentované nemeckí vyšetrovatelia, sa taký človek nenachádzal ani v lietadle," skonštatoval. Podľa exministra je dôležitý fakt, že vyšetrovali nemecké orgány a Slovensko im poskytlo plnú súčinnosť. "Všetky organizácie ktoré boli dotazované spolupracovali. Tým pádom sa vlastne vyšetrovalo," dodal Kaliňák.

OĽaNO: Pellegriniho kroky nestačia

K téme sa vyjadrilo aj OĽaNO. „V kauze únosu občania Slovenska vďaka nemeckým vyšetrovacím orgánom zisťujú, že vlastná vláda ich neustále klame a zatajuje dôležité skutočnosti. Robert Kaliňák a vedenie rezortu ministerstva tvrdili, že unesený občan nebol evidovaný v schengenskom informačnom systéme hľadaných osôb, čím sa snažili zvaliť vinu na nemeckú políciu," uvádza sa vo vyhlásení hnutia.

"Vďaka zverejneným dokumentom vieme, že to nie je pravda," pokračujú matovičovci. "Všetko nasvedčuje tomu, že sa vedenie rezortu vnútra podieľalo na operácii cudzej tajnej služby, čím vážne ohrozilo bezpečnosť a suverenitu Slovenska. Keďže pravdepodobne boli spáchané viaceré trestné činy nie je správne, aby politici ovplyvňovali vyšetrovanie, v takomto vážnom prípade by malo byť samozrejmé, že polícia a prokuratúra zločiny okamžite vyšetrujú a nesnažia sa zbaviť zodpovednosti," dodalo OĽaNO s tým, že kroky, ktoré prezentoval Peter Pellegrini, nestačia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok