Jahnátek: Simon by sa mal ospravedlniť občanom, ktorí nedostali potraviny z EÚ

TASR
22.5.2012 22:08

Bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon by sa mal podľa slov súčasného šéfa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka verejne ospravedlniť 87.500 odkázaným občanom, ktorí nedostali 3500 ton potravinovej pomoci z EÚ.

Jahnátek: Simon by sa mal ospravedlniť občanom, ktorí nedostali potraviny z EÚ
SITA

"Exminister Simon by sa mal takisto ospravedlniť za svojho blízkeho spolupracovníka, bývalého riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Vadima Haraja, že podpisoval dodatky, ktoré zamedzili odvozu potravín pre odkázaných občanov. Mal by sa ospravedlniť za to, že takéhoto odborníka nanominoval na takú dôležitú funkciu, akou je post generálneho riaditeľa PPA," uviedol dnes v reakcii na Simonove vyjadrenia Jahnátek.

Podľa Simonových slov sa Jahnátek usvedčil pri tvrdeniach v súvislosti s potravinovou pomocou EÚ vlastným materiálom, ktorý má byť prerokovaný na stredajšej (23. 5.) schôdzi vlády SR.
"Pokiaľ chcú ďalšie subjekty zúčastnené v tomto probléme začať mediálnu kampaň, mali by sa v prvom rade ospravedlniť 87.500 odkázaným občanom SR za to, že boli pri projekte, výsledkom ktorého bolo nedodanie 3500 ton potravín, ktoré im právom patria," spresnil Jahnátek.

"Chceme dokončiť potravinovú pomoc aj na náklady štátu. V rokovaniach tlačíme teraz na dodávateľa, na distribútora, aby sa zvyšných 3500 ton predsa len dodalo odkázaným občanom, teda, aby sme zrealizovali potravinovú pomoc EÚ aj za cenu, že nám distribučné poplatky už nebudú uhradené z Európskej komisie (EK). Vláda Roberta Fica je pripravená vyčleniť špeciálne prostriedky na dokončenie tejto potravinovej pomoci," vyhlásil šéf MPRV SR.

Agrorezort plánuje v súvislosti s realizáciou programu potravinovej pomoci EÚ listom oznámiť EK zámer SR vystúpiť z programu na rok 2012. Zároveň plánuje začať dôslednú prípravu realizácie potravinovej pomoci na rok 2013.

Simon odmietol politickú zodpovednosť za nedodanie 3500 ton potravinovej pomoci dodávateľom už 16. mája 2012. Konať malo podľa neho súčasné vedenie agrorezortu. Simon sa zároveň stotožňuje s podozrením Ľubomíra Jahnátka, že nedodaná potravinová pomoc pravdepodobne nikdy nebola dodávateľom vyrobená.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok