Rozpočet majú plátať stovkami miliónov banky a veľké firmy

TA3, SITA
22.5.2012 21:32

Vládne škrty dostávajú jasnejšie kontúry. Kabinet siahne na peniaze bankám, firmám, ktoré reguluje štát a zmeny čakajú aj dôchodkový systém. Všetko v duchu solidarity silnejších so slabšími. Vyplynulo to z rokovania Rady pre solidaritu a rozvoj.

Rozpočet majú plátať stovkami miliónov banky a veľké firmy
ČTK

Banky a regulované podniky majú v tomto a budúcom roku pomôcť štátu v konsolidácii odvodmi vo výške stoviek miliónov eur. Vyhlásil to po utorňajšom rokovaní Rady solidarity a rozvoja so sociálnymi partnermi premiér Robert Fico. Samotné banky by mali navyše oproti plánovanému výnosu z už platného bankového odvodu odviesť na bankovej dani štátu už v tomto roku o 25 mil. eur viac, v budúcom roku dokonca už o 100 mil. eur viac. Zvýšenie odvodu sa má zabezpečiť rozšírením bázy pre výpočet bankovej dane aj na vklady retailových klientov. Podľa súčasnej legislatívy totiž banky odvod platia iba z podielu korporátnych vkladov.

Sociálni partneri sa podľa Fica zhodli aj na tom, aby na bankové domy bol uvalený aj dodatočný jednorazový odvod vo výške 50 mil. eur v tomto roku. O tomto špeciálnom odvode však chce ešte rokovať so zástupcami bankového sektora, aby sa eliminovali prípadné negatívne dopady tohto opatrenia. Aby banky náklady na tieto odvody neprenášali na klientov, rada podľa Fica navrhuje zavedenie balíka základných služieb pre klientov, ktorého cena by bola jedno euro.

Regulované firmy by mali do konsolidačného balíčka podľa Fica prispieť cez špeciálne jednorazové odvody vo výške po 100 mil. eur v tomto a budúcom roku. „Ide o spoločnosti, ktoré pôsobia na trhu, predovšetkým sú to telekomunikačné spoločnosti, ale aj SPP a ďalšie spoločnosti, ktoré podliehajú regulácii,“ uviedol Fico. Podľa premiéra bolo podmienkou predstaviteľov rady, aby toto rozhodnutie nemalo retroaktívny charakter. Ako konkrétne chce vláda tento špeciálny odvod naformulovať, premiér neprezradil. Považuje to za technickú záležitosť. Podstatné je podľa neho to, že cez takýto návrh sa bude napĺňať myšlienka, že na konsolidáciu verejných financií by mali prispievať tí, ktorí na to majú.

Špeciálny 50-miliónový odvod bánk ako aj odvody z regulovaných podnikov sa pritom podľa premiéra majú vložiť do fondu zameraného na prorastové opatrenia. Spomenul napríklad zvýšenie základného imania Eximbanky, ďalšie však nekonkretizoval. "Sú aj iné možnosti, ako tieto peniaze použiť na iniciatívy podporujúce pracovné miesta a hospodársky rast,“ dodal. Tieto návrhy by podľa premiéra mali byť pripravené už na júnovú schôdzu parlamentu.

Zamestnávatelia však považujú podľa šéfa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislava Machunku navrhované odvody regulovaných subjektov za kontroverzné. „Samozrejme, my s týmto opatrením principiálne nemôžeme súhlasiť. Považujeme to za isté zneistenie investorov pokiaľ by sa to spravilo necitlivým spôsobom. Veríme, že sa nájde taký spôsob, ak vôbec takéto opatrenie prijať, ktorý bude vhodný a nebude vyrušovať či už investorov, ale samozrejme aj tých, ktorí pôsobia na trhu s regulovanými tovarmi a službami,“ uviedol Machunka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok