Trump si pochvaľuje clá. Naša krajina bude bohatšia, vyhlásil

TA3 TASR
5.8.2018 18:18

Americký prezident Donald Trump je presvedčený, že jeho stratégia v oblasti ciel voči Číne funguje omnoho lepšie, než sa očakávalo.

Trump si pochvaľuje clá. Naša krajina bude bohatšia, vyhlásil
SITA/AP

Odvetné opatrenia Číny

"Clá fungujú podstatne lepšie, než ktokoľvek predpokladal," uviedol Trump na Twitteri. "Naša krajina bude vďaka clám omnoho bohatšia, než je dnes," dodal Trump s tým, že "iba hlupák by s tým nesúhlasil".

Začiatkom týždňa Trump požiadal amerického obchodného splnomocnenca, aby preskúmal možnosť zvýšiť plánované clá na čínsky tovar v celkovej hodnote 200 miliárd USD ročne z pôvodne uvažovaných 10 % na 25 %. Peking na to koncom týždňa reagoval informáciou, že je pripravený uvaliť na americký tovar v ročnej hodnote 60 miliárd USD clá vo výške od 5 % do 25 %.

Vyššia spotreba plynu

USA už zaviedli clá na čínsky tovar, zatiaľ na tovar v ročnej hodnote 34 miliárd USD. Ďalšie clá, a to na produkty v celkovej hodnote 16 miliárd USD, vstúpia do platnosti čoskoro. Čína medzitým zareagovala na niektoré z týchto opatrení odvetnými clami.

Podľa niektorých ekonómov sú však možnosti Pekingu, čo sa týka odvetných krokov, obmedzené, nakoľko do USA vyváža podstatne viac tovaru než z nich dováža. Ďalší sa ale domnievajú, že najmä v súvislosti s dovozom skvapalneného plynu (LNG), čo je surovina, ktorú Čína zaradila do najnovšieho zoznamu produktov s uvažovanými clami od 5 do 25 %, sa situácia môže do budúcnosti zmeniť v neprospech USA. Peking totiž v úsilí zlepšiť kvalitu ovzdušia postupne ustupuje od využívania uhlia ako energetického zdroja a stále viac prechádza na plyn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok