Turistický ostrov zasiahlo silné zemetrasenie, hlásia desiatky mŕtvych

TA3 SITA TASR
6.8.2018 06:31

Pri rozsiahlom zemetrasení, ktoré zasiahlo indonézske ostrovy, prišlo o život vyše 100 ľudí. Presný počet ale stále nie je známy. Medzi obeťami podľa doterajších informácii nie sú turisti. Úrady už z najviac ohrozených oblastí evakuovali vyše desaťtisíc ľudí.

Počet obetí bude rásť

Okrem mŕtvych má zemetrasenie na svedomí stovky zranených a tisícky poškodených domov, uviedol hovorca národnej agentúry pre zvládanie katastrof Sutopo Purwo Nugroho. Počet obetí zrejme ešte stúpne, keďže sa záchranári ešte nedostali do niektorých najviac zasiahnutých oblastí na severe ostrova.

"Ľudia spanikárili a roztrúsili sa po uliciach a budovy a domy, ktoré poškodilo predošlé zemetrasenie, sa poškodili ešte viac a zrútili sa," vyjadril sa Nugroho. Na severe ostrova podľa jeho slov otrasy spôsobili "masívne" škody.

Zraneným pomáhali vojaci a záchranári. Mnohých zranených však lekári museli ošetriť vonku, keďže zemetrasenie poškodilo aj nemocnice. Nočné záchranné práce skomplikovali výpadky elektriny a komunikačných prostriedkov. Prezident Joko Widodo nariadil vládnymi ministrom a šéfom armády a polície, aby urýchlili úsilie pri zmiernení následkov katastrofy.

Zem sa triasla aj na Bali

Podľa indonézskych úradov malo zemetrasenie magnitúdu 7,0, zatiaľ čo Geologická služba Spojených štátov uviedla 6,9. Podľa nej sa jeho epicentrum nachádzalo asi dva kilometre juhovýchodne od Loloanu, pričom otrasy vychádzali z hĺbky 10,5 kilometra. Zem sa triasla aj na susednom ostrove Bali.

Zemetrasenie viedlo k evakuácii indonézskych aj zahraničných turistov z populárnych ostrovov Gili Trawangan, Gili Meno a Gili Air severozápadne od Lomboku. Podľa Nugroha zo súostrovia tri lode odviezli už tisíc osôb. Na evakuácii sa podieľajú aj armáda či národná pátracia a záchranná agentúra.

Minulú nedeľu zasiahlo Lombok zemetrasenie s magnitúdou 6,4. Ostrov je známy svojimi malebnými plážami a horami. Indonézia leží v seizmicky aktívnej oblasti nazývanej Ohnivý kruh a zemetrasenia sú tu pomerne časté.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok