Súboj o piatu automobilku sme prehrali, BMW smeruje do Maďarska

TA3 TASR
31.7.2018 16:47

Záverečný súboj o novú automobilku sme prehrali. Spoločnosť BMW dala nakoniec prednosť Maďarsku pred Slovenskom. Do závodu pri Debrecíne plánuje investovať miliardu eur. Prácu by v ňom mohlo nájsť viac než tisíc ľudí.

Slovensko bolo vo finále výberu pre nový závod BMW. Uviedol to hovorca Ministerstva hospodárstva SR Maroš Stano v súvislosti s oznámením automobilky BMW, že postaví svoj nový závod pri maďarskom meste Debrecín. "Rezort hospodárstva vždy informoval, že v prípade strategického parku Haniska rokuje s viacerými investormi, vrátane oblasti automobilového priemyslu. Môžeme potvrdiť, že Slovensko bolo v úzkom finálnom výbere krajín pre nový závod spoločnosti BMW. Ministerstvo hospodárstva sa k rozhodnutiu vedenia automobilky vyjadrí, až keď bude mať oficiálne informácie. Súčasne však treba zdôrazniť, že pokračujú rokovania s ďalšími spoločnosťami, ktoré majú záujem v lokalite investovať," spresnil Stano.

Agentúra DPA informovala, že BMW postaví v Maďarsku nový závod za miliardu eur. Stáť bude pri Debrecíne a zamestná vyše 1000 ľudí. Ročne by sa tam malo vyrobiť až 150.000 vozidiel so spaľovacím, hybridným a elektromotorom, uviedol v utorok nemecký koncern v Mníchove. S výstavbou by sa malo začať približne o rok. Kedy sa závod dostane do prevádzky, a ktoré modely bude vyrábať, je ešte otvorené, uviedol hovorca BMW.

V Nemecku BMW investuje len v tomto roku vyše miliardy eur do modernizácie závodov a príprav na elektromobilitu. Konkurenčné Audi vyrába v Maďarsku motory aj vozidlá. BMW uviedlo ako dôvod svojho rozhodnutia pre Debrecín jeho dobrú infraštruktúru, blízkosť k dodávateľskému reťazcu a kvalifikovanú pracovnú silu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok