Noční vlci sú podľa Kisku bezpečnostným rizikom, vyzval vládu na zásah

TA3 TASR SITA
31.7.2018 15:33

Prezident Andrej Kiska vyzýva vládu, aby vytvorila podmienky na účinný zásah proti pochybným spolkom, ktoré sa rozťahujú v našej krajine. Vyhlásil to s odkazom na ruskú skupinu motorkárov Noční vlci, ktorí majú základňu v Dolnej Krupej pri Trnave. Na margo kauzy únosu vietnamského občana poznamenal, že celý prípad sa mení na medzinárodnú hanbu SR.

Čakanie je úbohá stratégia

Kiska sa rozprával s policajným prezidentom Milanom Lučanským a šéfmi tajných služieb, témami rozhovorov bolo pôsobenie ruského motorkárskeho klubu Noční vlci na Slovensku a únos vietnamského občana z Berlína aj s použitím slovenského vládneho špeciálu. Kiska o tom informoval vo svojom vyhlásení.

Prezident označil Nočných vlkov za "bezpečnostné riziko pre túto krajinu" a vyzval vládu, aby vytvorila pre políciu také podmienky, aby polícia mohla účinne proti takýmto spolkom zasiahnuť. "Čakať, kým porušia zákony, je úbohá bezpečnostná stratégia," zdôraznil.

Zároveň pripomenul, že Noční vlci nie sú žiadni milovníci motoriek, ale skupina, ktorá sa podieľala po boku ruských vojsk na anexii Krymu - časti Ukrajiny. Za to dostali v Rusku vyznamenania a ich šéf je na sankčnom zozname Európskej únie. Prezident v tejto súvislosti skonštatoval, ži ich európske sídlo na území SR je výsmechom oficiálnej politiky SR.

Medzinárodná blamáž s Vietnamcom

Pokiaľ ide o únos vietnamského občana z Berlína, Kiska priznal, že veľmi ťažko sa mu hľadajú slová. "Je povinnosťou všetkých orgánov tieto podozrenia dôsledne vyšetriť," pokračoval prezident s tým, že zatiaľ sme svedkami alibizmu, zavádzania a vyhovárania sa. Tento prípad, ktorý sa stal ešte za pôsobenia ministra vnútra Roberta Kaliňáka, nazval "medzinárodnou blamážou". Podobné prípady podľa hlavy štátu neprispievajú k dôvere pre našu políciu.

Ako informoval Denník N, nemecký denník Frankfurter Allgemaine Zeitung zverejnil správu, podľa ktorej nemeckí vyšetrovatelia už nepochybujú o tom, že na únos vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha bol použitý aj slovenský vládny špeciál. Vietnamského podnikateľa podľa informácií nemeckých médii v lete minulého roku pravdepodobne uniesli z Nemecka do Vietnamu.

V Nemecku žiadal o politický azyl pričom v domovskej krajine čelil obvineniam z korupcie. Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung napísal, že auto s únoscami podľa GPS súradníc parkovalo pri vládnom hoteli Bôrik v Bratislave. Bolo to v čase, keď sa tam vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák stretol s vietnamským ministrom. Slovenská strana tiež vietnamským partnerom požičala vládny špeciál na prepravu do Moskvy. To potvrdilo aj ministerstvo vnútra. Trinh Xuan Thanh dostal vo Vietname doživotný trest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok