Poľsko je pripravené brániť spornú reformu súdnictva v Luxemburgu

TA3 TASR
30.7.2018 12:38

Poľská vláda je pripravená obhajovať svoje stanovisko k spornej reforme justičného systému aj pred Súdnym dvorom EÚ v Luxemburgu. Vo vysielaní poľskej televízie to pripustil poľský minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz.

Poľsko je pripravené brániť spornú reformu súdnictva v Luxemburgu
SITA/AP

Členské štáty sú rozdelené

"Je možné, že jediným správnym riešením bude posunúť túto záležitosť súdu EÚ," uviedol šéf poľskej diplomacie. Dodal, že "sme pripravení všetko vysvetliť". Podľa neho momentálne ide o ohrozenie zásad právneho štátu, pričom však upozornil, že "hrozba ešte nie je narušením". Poukázal na to, že vo veci vnímania justičnej reformy v Poľsku sú členské štáty EÚ rozdelené: časť z nich chce pokračovať v konaní proti Poľsku a podporuje pozíciu Európskej komisie, iné krajiny sa však domnievajú, že "to zašlo priďaleko a nebudú podporovať opatrenia EK".

Czaputowicz uviedol, že poľská vláda je pripravená pokračovať v modifikácii reformy súdnictva, ak "sa obavy Európskej komisie potvrdia a ak sa porušenia zásad právneho štátu stane realitou". Poľský minister podľa portálu 300polityka.pl dodal, že poľská vláda do dvoch dní odpovie na odporúčania Európskej komisie týkajúce sa konania vo veci porušenia legislatívy EÚ.

Hovoria o náprave systému

Uviedol, že spomínaná reakcia poľskej vlády je už v hlavných rysoch hotová. "Zdôrazníme, že máme právo reformovať systém, že táto reforma je v súlade s normami EÚ". Podľa Czaputowicza má EK právo na svoj názor a posúdenie záležitosti. "Uvidíme, ako to bude pokračovať," dodal Czaputowicz. Zopakoval, že "my, ako sme to oznámili, reformujeme súdny systém, aby bol nezávislý a efektívnejší". Poľské vedenie opakovane tvrdí, že justičnou reformou napráva skorumpovaný a nespoľahlivý súdny systém v Poľsku.

Kritici sa však obávajú oslabenia nezávislosti súdov. Európska komisia v pondelok 2. júla oznámila, že začala právne konanie voči Poľsku z dôvodu porušenia európskej legislatívy. Do Varšavy zaslala oficiálne oznámenie v súvislosti s poľským zákonom o Najvyššom súde. Exekutíva EÚ sa už vyše dva a pol roka zúčastňuje na štruktúrovanom dialógu s poľskou vládou práve v dôsledku obáv, že reformy súdnictva v Poľsku poškodzujú európske hodnoty týkajúce sa právneho štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok