Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Úspešný test priblížil komerčné lety do vesmíru bližšie k realite

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosti Virgin Galactic sa podarilo prekonať ďalší dôležitý míľnik v ceste za komerčnými letmi do vesmíru, keď sa jej vesmírnemu lietadlu VSS Unity podarilo počas testov prekonať rýchlosť 2 machov a dostalo sa až do takzvanej mezosféry.

Nad základňou Mojave Air and Space Port v mohavskej púšti v Kalifornii sa počas štyroch mesiacov uskutočnil už tretí testovací let vesmírneho lietadla VSS Unity od spoločnosti Virgin Galactic. Tento stroj, ktorý do výšky 46 200 metrov vynieslo materské lietadlo VMS Eve, ovládali testovací piloti Dave Mackay a Mike „Sooch“ Masucci. Po odpútaní sa spustilo VSS Unity svoj hybridný raketový motor a počas 42 sekúnd dosiahlo vesmírne lietadlo výšku 52 kilometrov pri rýchlosti až 2,47 machu (2 948 km / h).

Vesmírne lietadlo VSS Unity je navrhnuté pre komerčné lety s prepravou cestujúcich alebo pre lacnejšiu alternatívu k bežným vesmírnym raketám pre vynášanie úžitkového nákladu do vesmíru na suborbitálnych trajktóriách pred tým, ako sa vráti na Zem ako klzák. Tento testovací let bol pritom prvým letom, kedy sa VSS Unity dostalo až do dolnej časti mezosféry, čo je tretia hlavná vrstva zemskej atmosféry po stratosfére a nachádza sa vo výške od 45 – 50 kilometrov až do 85 – 90 kilometrov.

Po odpútaní sa spustilo VSS Unity svoj hybridný raketový motor a počas 42 sekúnd dosiahlo vesmírne lietadlo výšku 52 kilometrov pri rýchlosti až 2,47 machu (2 948 km / h).

Aby vývojári dostali lepšiu predstavu o fungovaní vesmírneho lietadla a jeho aerodynamike, počas testov meria palubná telemetria údaje o teplote, tlaku, vlhkosti, akustike, tepelnej odozve, vibráciách, zrýchlení a slnečnom žiarení. Podľa vyjadrenia spoločnosti Virgin Galactic je mezosféra zatiaľ nedostatočne preskúmaná vrstva atmosféry. Aj preto by lety s vesmírnym lietadlom VSS Unity mohli pomôcť získať viac údajov o tejto vrstve.

Posledný testovací let s VSS Unity mal už dokonca aj jedného pasažiera, síce zatiaľ len vo forme testovacej figuríny, no vyzerá to zatiaľ tak, že by sa výlety do vesmíru mohli jedného blízkeho dňa stať realitou.

Posledný testovací let bol pritom prvým letom, kedy sa vesmírne lietadlo VSS Unity dostalo až do dolnej časti mezosféry.