Predaj dronov prudko vzrástol, využívajú ich farmári i elektrárne

TA3 TASR
29.7.2018 18:54

Ešte pred piatimi rokmi to vyzeralo tak, že drony sú a budú len záležitosťou armády a pre špeciálne nevojenské využitie. V súčasnosti si ich môže kúpiť prakticky každý a ľudia túto možnosť aj využívajú. Podľa odhadu agentúry Business Insider Intelligence sa vlani na svete predalo 10 miliónov dronov a jej prognóza hovorí, že toto číslo nie je konečné.

Predaj dronov prudko vzrástol, využívajú ich farmári i elektrárne
SITA/AP

Aj veľkí českí predajcovia tohto sortimentu uvádzajú, že odbyt týchto malých lietadiel stúpa. V Česku rastie o ne záujem od roku 2015. Internetový obchod Alza.cz ich predal už desiatky tisíc. A dobre ich predávajú aj iné internetové a kamenné obchody. Najlacnejší dron stojí len pár stoviek českých korún. Za kvalitný sa platí aj vyše 100.000 Kč (3902,90 eura).

Na komerčné podnikanie s dronmi však treba povolenie od Úradu pre civilné letectvo. V Česku ho získalo asi 1200 osôb. Využitie dronov je obrovské. Elektrárňam pomáhajú znižovať náklady napríklad na kontrolu stavu vysokých chladiacich veží či komínov. Americkí farmári môžu nimi za deň skontrolovať kvalitu porastov na stovkách hektárov svojich polí. Prínosné je ich využitie v lesnom hospodárstve. Vhodné sú na kontrolu citlivých území z akéhokoľvek dôvodu a objektov, či sa pri nich nepohybujú nepovolané osoby, atď.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok