V Bratislave sa zišli desiatky ľudí, vyjadrili podporu Nočným vlkom

TA3 SITA
27.7.2018 20:56

Pred Veľvyslanectvom Ruskej federácie na Godrovej ulici v Bratislave sa stretli desiatky ľudí, aby podporili motorkárov, známych ako Noční vlci. Pred veľvyslanectvo prišli motocyklisti zo všetkých kútov Slovenska, na zhromaždenie dohliadali príslušníci polície.

V Bratislave sa zišli desiatky ľudí, vyjadrili podporu Nočným vlkom
TASR/Martin Baumann

Zmena termínu

V hlavnom meste sa mali stretnúť aj predstavitelia občianskej iniciatívy #niejenamtojedno, ktorí sa plánovali stretnúť pred budovou Ministerstva vnútra SR. Študenti však svoje plánované zhromaždenie presunuli na 21. augusta, teda výročie okupácie ČSSR vojskami Varšavskej zmluvy.

"Registrujeme, že v posledných dňoch, štandardne až po tom, čo sa o základňu začali zaujímať a upozorňovať na ňu aktívni občania, študenti a novinári, začalo ministerstvo obrany aktívne konať, aby sme sa mohli na Slovensku cítiť bezpečnejšie. Podalo trestné oznámenie vo veci Slovenských brancov, ktorí v Dolnej Krupej cvičili s vojenskou technikou, nariadilo Vojenskému historickému ústavu stiahnuť požičanú techniku a vyvodilo politickú zodpovednosť," uviedli zástupcovia iniciatívy na sociálnej sieti s poukazom na pozastavenie výkonu funkcie riaditeľovi Vojenského historického ústavu Miroslavovi Čaplovičovi.

Kontakty s Putinom

Podľa medializovaných informácií si ruský motorkársky klub Noční vlci zriadil základňu v obci Dolná Krupá pri Trnave. V areáli, v ktorom sa nachádza aj stará vojenská technika, má podľa jeho majiteľa Jozefa Hambálka vzniknúť múzeum. Ministerstvo obrany však už avizovalo, že techniku zapožičanú od VHÚ bude žiadať naspäť. V areáli takisto podľa medializovaných informácií na vyradenej pojazdnej technike cvičili príslušníci organizácie Slovenskí branci.

Šéf klubu Noční vlci Aleksandr Zaldostanov, známy ako Chirurg, je osobným priateľom ruského prezidenta Vladimíra Putina a vzťahujú sa na neho protiruské sankcie prijaté Európskou úniou, USA a Kanadou. Klub Noční vlci je známy ruským nacionalizmom a otvorene podporoval napríklad anexiu Krymu Ruskom a následné proruské povstanie na východe Ukrajiny. Jeho členovia sa hlásia k pravoslávnej viere, čo ich podľa vlastných slov odlišuje od ostatných motorkárskych klubov, ktoré sú zapletené v kriminálnych aktivitách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok