Prokurátor podal obžalobu na Kotlebu, dôvodom je šek na 1488 eur

TA3 TASR
27.7.2018 13:56

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal vo štvrtok 26.júla obžalobu na predsedu parlamentnej strany ĽSNS Mariana Kotlebu. Obvinil ho z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Informovala o tom hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Podstatou skutku je, že Marian Kotleba v Banskej Bystrici v roku 2017 v priestoroch auly školy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov každý na sumu 1488 eur, pričom číslo 1488 je známe a používané v symbolike extrémistov.

To je, ako povedala hovorkyňa ÚŠP, spojením čísel 14 (14 slov Davida Lanea, pravicového teroristu: "We must secure the existence of our people and a future for white children" čo v preklade znamená "Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí.") a 88 (8. písmeno v abecede je H, pričom HH je skrátený tvar nacistického pozdravu "Heil Hitler!").

"Tým verejne použitím (neo)nacistickej, resp. extrémistickej symboliky čísiel  prejavil sympatie k rasistickej a nacistickej ideológii, ktorá smeruje k potlačeniu základných práv a slobôd osôb a ktorá hlása rasovú, etnickú nenávisť," dodala ďalej Tökölyová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok