Súd v Grazi oslobodil extrémistov. Nie sú kriminálnici, tvrdí

TA3 TASR
26.7.2018 17:05

Všetkých 17 obžalovaných v procese s vedúcimi predstaviteľmi rakúskej pobočky pravicového extrémistického hnutia Bloc identitaire vo štvrtok Krajinský súd v Grazi v spolkovej krajine Štajersko oslobodil spod všetkých hlavných bodov žaloby.

Súd v Grazi oslobodil extrémistov. Nie sú kriminálnici, tvrdí
TASR/Michal Svítok

Odvolávajú sa na politiku

Sudcovia zamietli odsúdenie obžalovaných za vyvolávanie štvavých nálad, ako aj za vytvorenie zločineckého zoskupenia so zdôvodnením, že tieto obvinenia nemajú potrebnú oporu. "Ak nejaká organizácia v jadre vykonáva legálnu činnosť, nie je to kriminálne zoskupenie, aj keď z toho vyplynú trestné činy," cituje tlačová agentúra APA z odôvodnenia oslobodzujúceho verdiktu.

Dvoch obžalovaných odsúdili na pokuty za poškodzovanie cudzieho majetku, informovala tlačová agentúra APA. Tvrdenie žaloby, že sa obžalovaní vo veku 20-35 rokov podieľali na šírení xenofóbnej ideológie, obhajoba odmietla argumentujúc, že ich kritika nikdy nebola namierená proti utečencom a že "u nás máme paralelnú spoločnosť, a to nie je vina Blocu identitaire, ale chybnej politiky v uplynulých 20-30 rokoch".

Hnutie Bloc identitaire, ktoré vzniklo vo Francúzsku v roku 2002, má medzičasom svojich stúpencov i v Nemecku, kde monitoruje jeho aktivity Spolkový úrad na ochranu ústavy, či Rakúsku, kde je vnímané tamojším Spolkovým úradom na ochranu ústavy ako rasisticko-nacionalistický subjekt blízky neonacizmu.

Prekazené predstavenia

Iba v polovici marca súd v dolnorakúskom Badene v plnej miere oslobodil pravicových extrémistov, členov spomínaného hnutia, ktorí v apríli 2016 narušili v rakúskom hlavnom meste predstavenie hry laureátky Nobelovej ceny za literatúru Elfriede Jelinekovej, rozvinuli v Audimaxe viedenskej univerzity vlajky a transparenty. Medzi asi 700 prítomných divákov hodili letáky s textom pod názvom "Multikulti zabíja" a nastriekali umelú krv.

Súd v zdôvodnení verdiktu konštatoval, že rušivá akcia nepredstavovala narušenie zhromaždenia, a dodal, že divadelné a koncertné podujatia sú explicitne vylúčené z okruhu dejísk naplnenia skutkovej podstaty trestného činu narušenia. V jeseni 2016 narušili podujatie na Univerzite v Klagenfurte, ktoré malo byť propagáciou integrácie cudzincov. Akcia poukázala podľa terajšieho verdiktu na nebezpečenstvá, ktoré predstavuje politický a radikálny islam a ktoré boli v tom čase dané. Slogan radikálov "Integrácia je lož" nebol podľa súdu namierený proti integrácii, ale proti mylnej politike.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok