Za víťaza volieb v Pakistane sa vyhlásil bývalý hviezdny hráč kriketu

TA3 TASR SITA
26.7.2018 15:08

"Chvalabohu sme vyhrali a uspeli," povedal predseda opozičného Pakistanského hnutia za spravodlivosť v povolebnom prejave, ktorý vysielali naživo pakistanské televízie. Imran Chán svojim voličom sľúbil "nový" Pakistan. Informovala o tom agentúra AP.

V stredajších voľbách išlo od začiatku o súboj strán bývalého premiéra Naváza Šarífa, ktorý je v súčasnosti vo väzbe, a športovej hviezdy, bývalého hráča kriketu Imrána Chána. Vo voľbách mohlo hlasovať vyše 105 miliónov oprávnených voličov, o ktorých priazeň sa uchádzalo viac ako 11.000 kandidátov na poslancov celoštátneho parlamentu a provinčných zhromaždení. Údaje o volebnej účasti zatiaľ nie sú známe, avšak odhaduje sa, že bola vysoká.

Vládnuca strana Pakistanská moslimská liga však medzičasom oznámila, že výsledky volieb neprijme, viniac armádu z manipulácie volieb v prospech PTI. "Spôsob, akým bezočivo urazili mandát ľudu, je netolerovateľný," vyjadril sa líder strany Šehbáz Šaríf, brat niekdajšieho premiéra Naváza Šarífa. Šaríf sa počas tlačovej konferencie vyjadril, že volebných agentov strany vykázali z volebných miestností, čo im znemožnilo monitorovať možné zasahovanie do volebného procesu. O manipulácii volieb hovorili aj politici z Pakistanskej ľudovej strany.

Volebný deň, rovnako ako predvolebné obdobie, poznačilo násilie. Mesto Kvéta bolo dejiskom samovražedného bombového útoku, ktorý si vyžiadal 31 mŕtvych. Na ďalších miestach krajiny zase zomrelo niekoľko ľudí pri streľbe.

O 272 kresiel v dolnej komore parlamentu a 577 miest v provinčných zhromaždeniach sa uchádzalo viac ako jedenásťtisíc kandidátov. V Pakistane mohlo hlasovať 105,95 miliónov voličov, z toho 59,22 miliónov mužov a 46,73 miliónov žien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok