Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hardvérové kľúče Google výrazne zabezpečia prístup k účtom

Hardvérové kľúče Google výrazne zabezpečia prístup k účtom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Systém dvojfaktorovej autentifikácie je už dlhší čas účinnou ochranou proti napadnutiu účtu hackermi, ktorí tak potrebujú okrem prihlasovacieho mena a hesla získať aj kód, ktorý sa zvyčajne zasiela formou SMS správy na smartfón používateľa. Prekonať takéto zabezpečenie tak už nie je jednoduché. No spoločnosť Google posúva dvojfaktorovú autentifikáciu ešte o krok ďalej a vydáva vlastné hardvérové bezpečnostné kľúče pre ochranu účtov používateľov.

Používatelia dvojfaktorovej autentifikácie poznajú proces zadávania kódu zaslaného cez SMS alebo generovaného prostredníctvom autentifikátora v aplikácii. Hardvérové bezpečnostné kľúče tento extra kód nahrádzajú a počas prihlasovacieho procesu musia byť fyzicky pripojené k počítaču. V teoretickej rovine je táto technika bezpečnejšia ako zadávanie kódu z SMS správy alebo z aplikácie.

Novo predstavené bezpečnostné kľúče od Google s názvom Titan Security Key môžu navyše fungovať bez nutnosti pripojenia k sieti a bez napájania z batérie, takže sa môžu stať užitočnými aj pre používateľov, ktorí často cestujú. K dispozícii budú ako štandardný USB kľúč pre notebooky a stolné počítače alebo ako Bluetooth kľúč pre pripájanie k mobilným zariadeniam.

Bezpečnostné kľúče Titan Security Key môžu fungovať bez nutnosti pripojenia k sieti a bez napájania z batérie, takže sa môžu stať užitočnými aj pre používateľov, ktorí často cestujú.

Bezpečnostné kľúče pritom nie sú žiadnou novinkou, no vstup spoločnosti Google do tejto oblasti naznačuje, že to spoločnosť s bezpečnosťou myslí naozaj vážne. Dokazuje to aj to, že jej zamestnanci musia od začiatku roka 2017 používať bezpečnostné kľúče, čím sa podarilo znížiť počet úspešných takzvaných phishingových útokov.

Spoločnosť Google svoje hardvérové bezpečnostné kľúče poskytne najprv firemným klientom využívajúcim cloudové služby, no v blízkej budúcnosti by mali byť v predaji aj prostredníctvom služby Google Store. Ceny sa pohybujú v rozmedzí od 20 do 25 dolárov za jeden kľúč alebo 50 dolárov za kombináciu USB a Bluetooth kľúčov.

V dnešnej digitálnej dobe, kedy sa čoraz viac diskutuje o kyberzločine môže takéto riešenie výrazne zvýšiť zabezpečenie pred hackermi, no samozrejme musí daný účet podporovať technológiu bezpečnostných kľúčov.

Bezpečnosnté hardvérové kľúče Titan Security Key budú k dispozícii ako štandardný USB kľúč pre notebooky a stolné počítače alebo ako Bluetooth kľúč pre pripájanie k mobilným zariadeniam.