Po pretrhnutí hrádze pokračuje pátranie, zapojili vrtuľníky a lode

TA3 TASR
26.7.2018 09:13

Tretím dňom pokračujú vo štvrtok na juhovýchode Laosu záchranné práce po pretrhnutí hrádze. Nezvestných naďalej zostáva 131 ľudí.

Laoský premiér Thongloun Sisoulith v noci na štvrtok v prejave, ktorý odvysielala miestna televízia, uviedol, že potvrdených je zatiaľ 27 obetí. Priehrada hydroelektrárne bola v čase pretrhnutia vo výstavbe. Po jej zrútení päť miliárd metrov kubických vody strhlo so sebou stovky domov v provincii Attapeu. Zaplavených bolo šesť dedín s 1300 domácnosťami, v ktorých žilo 7000 ľudí.

Laoské záchranné zložky nasadili na evakuáciu ľudí vrtuľníky a lode. Spravodajská stanica ABC Laos News informovala, že v priľahlej provincii Champasak sa podarilo zachrániť 688 ľudí. Pomoc Laosu poskytlo niekoľko krajín vrátane Číny, ktorá v stredu vyslala 100 záchranárov. Japonsko poskytlo stany a deky, Thajsko pitnú vodu a lieky, informovali laoské štátne médiá. Na výstavbe hydroelektrárne sa podieľali juhokórejské spoločnosti spolu s thajskými a laoskými partnermi. Výstavba sa začala v roku 2013 a bola dokončená zhruba na 90 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok