Holandskom otriasol škandál. Pokus s Viagrou neprežilo 11 novorodencov

TA3 ČTK
25.7.2018 10:06

Počas pokusu, pri ktorom lekári podávali tehotným ženám Viagru, zomrelo v Holandsku 11 novorodencov. Prípravok na poruchu erekcie mal u žien, ktoré majú zle vyvinutú placentu, urýchliť vývoj plodu, napísal spravodajský server BBC News.

Holandskom otriasol škandál. Pokus s Viagrou neprežilo 11 novorodencov
SITA/AP

Univerzitné zdravotnícke centrum v Amsterdame, ktoré výskum vykonávalo, testovanie okamžite ukončilo a začalo problém vyšetrovať. Na projekte, ktorý centrum začalo v roku 2015, sa podieľalo 11 nemocníc po celom Holandsku. Látku zvanú sildenafil, ktorá zlepšuje prietok krvi, užívala zhruba polovica zo 183 tehotných žien, ktoré sa do výskumu zapojili. Ostatné ženy užívali placebo. Podľa odborníkov prípravok zrejme u detí spôsobil závažné poškodenie pľúc.

S pľúcnymi ťažkosťami sa počas výskumu narodilo celkom 20 detí, z nich iba tri matkám, ktoré Viagru neužívali. Podobné výskumy predtým robili aj výskumné centrá v Británii, Austrálii alebo na Novom Zélande. Experti vtedy neodhalili žiadne negatívne, ale ani pozitívne účinky Viagry na novorodenca.

Nedostatočne vyvinutá placenta závažne obmedzuje rast plodu v maternici matky. Dieťa sa preto môže narodiť predčasne, s malou pôrodnou hmotnosťou a nízkou šancou na prežitie. Pre poruchu v súčasnej dobe neexistuje žiadna liečba.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok