Pakistan si od volieb sľubuje pokrok, očakáva sa súboj dvoch strán

TA3 TASR ČTK
25.7.2018 08:03

V Pakistane sa v stredu konali parlamentné voľby, ktoré sú označované za druhé demokratické odovzdanie moci v juhoázijskej krajine od získania nezávislosti v roku 1947. Šance hlavných favoritov boli podľa prieskumov verejnej mienky vyrovnané.

Hroziace násilie

O víťazstve sa rozhoduje medzi vládnucou Pakistanskou moslimskou ligou (PML-N) expremiéra Naváza Šarífa, ktorému hrozí desaťročný trest za korupciu, a Hnutím za spravodlivosť (PTI) slávneho kriketového hráča Imran Chána. Sčítanie hlasov začalo hneď po uzavretí volebných miestností a prvé výsledky by mohli byť známe neskoro večer SELČ.

Volebné miestnosti, ktorých je v celom Pakistane 85.307, sa zatvorili o 18.00 h miestneho času (15.00 h SELČ). V Pakistane je 105,96 milióna oprávnených voličov, z toho je 59,22 milióna mužov a 46,73 milióna žien. Milióny voličov prichádzali po celej krajine k volebným urnám aj napriek možným bombovým útokom a hroziacemu násiliu. Volebná komisia zamietla žiadosť viacerých politikov predĺžiť hlasovanie o hodinu oproti plánovanému termínu. Ako doplnila DPA, príslušné úrady údaj o odhadovanej volebnej účasti doposiaľ neposkytli. Pred volebnými miestnosťami sa však podľa svedkov a pozorovateľov tvorili dlhé rady.

Vážny incident

V Pakistane sa počas utorňajších volieb odohral jeden vážny incident v meste Kvéta na západe krajiny. Samovražedný atentátnik zaútočil na policajnú dodávku blízko jednej z volebných miestností. Útok si vyžiadal najmenej 25 obetí na životoch a ďalších 35 osôb utrpelo zranenia. K činu sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Na priebeh volieb v Pakistane dohliadalo viac než 370.000 vojakov a 450.000 policajtov. Už aj obdobie pred voľbami sprevádzali násilné incidenty. Prvé čiastkové výsledky volieb sa očakávajú až o niekoľko hodín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok